Cercetătorii britanici de la Universitatea din Edinburgh și cei americani de la Universitatea Harvard, citați de descopera.ro, susțin că nivelul de inteligență (IQ) poate fi estimat printr-o simplă studiere a ADN-ului, cu ajutorul unei probe de salivă sau al unei picături de sânge.
“În urma celui mai amplu studiu desfășurat până acum, în care am analizat baza genetică a inteligenței, am descoperit sute de gene noi care influențează capacitatea creierului.
Studii anterioare au sugerat că un procent situat între 50% și 75% din coeficientul de inteligență este moștenit, iar restul este dobândit prin educație și relații sociale. Aceste estimări au fost rezultatul cercetărilor efectuate pe gemeni identici cu același ADN, prin urmare s-a stabilit că orice diferențe de IQ dintre aceștia trebuie să fie genetice. Însă, nimeni nu a știut care sunt aceste gene ale inteligenței.
Acum, am studiat datele genetice de la peste 240.000 de indivizi și am identificat 538 de gene asociate inteligenței. Mai mult, am reușit să estimăm inteligența doar pe baza ADN-ului unui individ, o descoperire remarcabilă ce ar putea ajuta medicii să diagnosticheze declinul funcției cognitive sau să le permită copiilor să primească o educație personalizată, pe baza abilitățile lor înnăscute.
Studiul a demonstrat și faptul că aceleași gene care influențează inteligența sunt asociate și altor procese biologice, cum ar fi durata vieții. Deși se cunoaștea faptul că oamenii inteligenți trăiesc mai mult, se presupunea că această asociere se datorează unor cauze sociale, precum ar fi beneficiile unei educații mai bune care conduc către obținerea unui loc de muncă mai bine plătit, fapt ce aduce un nivel de trai mai bun și o viață mai sănătoasă.
Însă, noua cercetare sugerează că oamenii inteligenți sunt mai capabili din punct de vedere biologic. În plus, am constatat că genele asociate cu abilitățile de rezolvare a problemelor au fost asociate cu procesul prin care neuronii trimit semnalele dintr-o zonă în alta a creierului.
Ceea ce am demonstrat este și faptul că două procese biologice, neurogeneza (procesul de generare a celulelor nervoase noi) și mielinizarea sistemului nervos central sunt asociate cu diferențele de inteligență, iar unele dintre variantele genetice asociate cu o creștere a inteligenței sunt, de asemenea, legate de o creștere a speranței de viață.
Cercetarea aduce informații noi despre genele care influențează inteligența și sugerează că sănătatea și inteligența sunt legate, deoarece ele sunt influențate parțial de aceleași gene”, afirmă oamenii de știință.
LUCREȚIA POP