STELIAN DORU CĂTANĂ, CONSILIER PNL LA UAT REGHIN: REGHINUL MERITĂ MAI MULT

Distribuie pe:

Mărturisesc, ca mai toți ziariștii, mă fac vinovat de o poziționare greșită atunci când relatez activitatea administrației locale, respectiv prioritizarea activităților executivului. Încercând o reparație, care sunt punctele tari și cele slabe, oportunitățile și amenințările din activitatea UAT Reghin? Un soi de analiză SWOT, cum ar veni...

În calitate de consilier local, am studiat cu multă atenție activitatea UAT Reghin și am reușit să creionez o radiografie detaliată a acesteia. Am constatat, personal, faptul că există, la nivel de UAT Reghin, și funcționari de bună cuviință care dau dovadă de cele mai înalte standarde etice și de o mare integritate morală în activitatea lor profesională. Este de admirat să vezi că există astfel de funcționari publici care pot să facă alegerile corecte, chiar și în situații dificile, când se află sub presiune. Pe lângă acest aspect pozitiv, din păcate, sunt și multe alte laturi negative care trebuie să fie îmbunătățite sau schimbate. Ce nu pot să înțeleg și ce mi se pare de-a dreptul revoltător este faptul că, în calitate de primar, având la îndemână tot executivul cu nenumărați specialiști, să faci greșeli de natură penală. Poate că îi voi supăra, pe unii, însă îmi asum, fără rezerve, ceea ce afirm: aceste fapte sunt o rușine la adresa cetățenilor din Reghin, care îmi mărturisesc, la fiecare interpelare, că sunt contrariați, dezgustați și, totodată, trăiesc un sentiment de frustrare că astfel de personaje au ajuns în funcții cheie, înșelând așteptările electoratului prin tot felul de subterfugii politice. Am spus-o și repet: Reghinul merită mai mult!

- Sunteți jurist și aveți un bun renume profesional. Cum ați folosit expertiza dumneavoastră în activitatea de consilier, care sunt hotărârile și intervențiile din plen prin care v-ați adus contribuția?

- De la jurământul meu de ales local, din 29 octombrie 2020, până în 24 decembrie 2021, am participat la peste 37 de ședințe, ordinare, extraordinare sau de îndată și am votat peste 380 de proiecte de hotărâri ale Consiliului local, aduse în vedere, spre aprobare. Alături de colegii mei, din familia PNL Reghin, am pregătit proiecte de HCL din diferite domenii (cultură, infrastructură, activități economice, sănătate etc.). M-am implicat alături de ei pentru a aduce o schimbare în bine, pentru a ușura viața locuitorilor municipiului Reghin.

- Consilierul este întâi cetățean. În această din urmă calitate, la ce acțiuni ați luat parte?

- Mai întâi, vreau să le reamintesc cititorilor dumneavoastră că am fost consilierul local, propus și susținut de Organizația PNL Reghin, pentru funcția de viceprimar al municipiului, în cadrul ședinței de Consiliu Local din 16 decembrie 2020. Dintre activitățile pe care le-am întreprins, în calitate de consilier local, enumăr doar câteva, pe care le consider mai reprezentative. În luna februarie am depus un Proiect de Hotărâre privind acordarea titlului post-mortem de “Cetățean de Onoare al Municipiului Reghin” pentru două personalități incontestabile ale Reghinului, respectiv Maksai Moise și Ioan Costea. Am susținut, public, continuarea organizării “Zilei Consilierului Local” ca un gest de normalitate și o lecție de respect față de aleșii locali care, la un moment dat, au primit un vot democratic să reprezinte comunitatea. Fidel promisiunilor electorale (făcute în campania pentru alegerile locale, din 27 octombrie 2020) de a fi întotdeauna în slujba cetățenilor din municipiul Reghin, pe 7 mai am demarat o campanie de distribuire a unor pliante prin care le ceream cetățenilor din “Orașul viorilor” să îmi comunice sugestiile, sfaturile, dar și criticile la adresa mea, prin mesaje scrise, pe telefonul personal, pe pagina de Facebook sau chiar prin scrisori în cutia poștală de la Cabinetul de Avocatură, pe care îl dețin pe strada “Piața Petru Maior”. În cadrul acestei campanii, i-am chestionat, totodată, pe cetățenii Reghinului, adresându-le câteva întrebări-cheie, încercând să aflu care sunt problemele reale cu care se confruntă municipiul, ce tip de proiecte consideră locuitorii că trebuie dezvoltate prioritar pentru Reghin și care erau principalele trei probleme, de ordin public, pe care le-au identificat cetățenii din Reghin, în cartierul sau zona în care locuiau. În calitate de consilier local, am dobândit statutul de secretar al Comisiei juridice de ordine publică, cooperare interinstituțională internă și externă. De asemenea, în calitate de reprezentant al Consiliului local Reghin, am fost ales membru în Consiliile de Administrație a două școli, Gimnaziul de Stat “Florea Bogdan” și Gimnaziul de Stat “Alexandru Ceușianu”.

Pe 11 iulie, anul acesta, am participat la acțiunea locală “PNL REGHIN PEDALEAZĂ” prin intermediul căreia am promovat beneficiile mersului pe bicicletă, care sunt numeroase și foarte vizibile, atât la nivel psihic, cât și fizic, demonstrând că mersul pe bicicletă este recomandat pentru oricine, la orice vârstă.

Alături de colegii mei, din Organizația PNL Reghin, mi-am donat indemnizația de ales local Asociației “Merităm mai mult” și nu în ultimul rând, în luna noiembrie, m-am implicat în sprijinirea cazului umanitar “Speranță la viață pentru Cristina”, donându-mi indemnizația de consilier, aferentă lunii noiembrie, pentru salvarea vieții unei fetițe, în vârstă de 2 ani.

Pe data de 7 septembrie, alături de colegii mei, am organizat evenimentul cultural-artistic “Ziua Limbii Române”.

Am participat la nenumărate întâlniri cu cetățenii, pentru a vedea, la fața locului, problemele cu care aceștia se confruntă și pentru a putea găsi soluțiile corecte pentru remedierea sau diminuarea acestora.

Nu în ultimul rând, în calitate de consilier local, am acordat interviuri pentru cotidianele: “Zi de Zi”, “Cuvântul Liber”, pentru săptămânalul “Glasul Văilor”, site-ul “viselenuaautermenlimita.ro” și am participat la o emisiune televizată în cadrul Televiziunii M9 din Târgu-Mureș, toate vizând aceleași idealuri: verticalitate, independență, integritate, spirit al dreptății în slujba cetățenilor.

Mă bucur că am reușit să mă implic activ în diverse activități la nivelul comunității reghinene și cu siguranță, în anul care vine, voi proceda la fel. Cetățenii din Reghin vor vedea și în 2022, același consilier local, implicat în problemele comunității, alesul la care pot apela cu încredere, când au nevoie.

- Într-o convorbire anterioară menționați că sunteți o persoană religioasă. Ce fel de argumente aduceți în sprijinul acestei afirmații, în calitate de consilier?

- În calitate de consilier local, consider că mă regăsesc în proverbul românesc, de sorginte religioasă: “Dumnezeu îți dă zile, tu, dă-le suflet!”, deoarece m-am străduit, de fiecare dată, să dau suflet ședințelor de Consiliu local, pe care le-am abordat cu maximă seriozitate și în care am votat toate proiectele de hotărâre care au vizat cultele religioase din municipiul nostru. Am spus, de nenumărate ori, că legătura dintre Biserică și societatea românească este primordială, în ciuda tuturor atacurilor interne și externe. Eu am jurat pe Biblie, la validarea mandatului meu de ales local, să respect Constituția și legile țării și să fac, cu bună credință, tot ceea ce stă în puterile și priceperea mea pentru binele locuitorilor municipiului Reghin; am respectat cu sfințenie acest jurământ și dacă Dumnezeu îmi dă sănătate, îl voi onora cu demnitate, până la capăt, așa cum am promis. Sunt recunoscător pentru toate provocările, durerea și luptele care m-au făcut cine sunt astăzi.

- Colaborarea dintre executiv și legislativ, într-un consiliu, pare a fi una dintre cheile succesului. Cum apreciați activitatea primarului și ce anume puteți să-i reproșați în acest domeniu?

- Domnului primar Márk Endre Dezsõ, în primul rând, pot să-i reproșez că nu a fost “fair play” în ședința de Consiliu Local, din 16 decembrie 2020, când Organizația Partidul Național Liberal Reghin m-a propus pentru funcția de viceprimar, după ce electoratul a votat 8 consilieri, din rândul PNL, 8 consilieri UDMR, 2 consilieri PSD și un consilier ALDE. Domnul primar și consilierii UDMR au sfidat opțiunea majorității electoratului din Reghin și l-au susținut pe candidatul PSD, care reprezintă un partid cu doar 2 aleși în Consiliul local al municipiului Reghin. Un gest pe care și un preșcolar îl poate interpreta ca nesincer și incorect aritmetic și, până la urmă, inuman. Această disprețuire a dorinței, exprimată prin vot de către comunitatea reghineană, acest blat, pus la cale și bine gândit, nu va fi iertat de către majoritatea populației din orașul nostru. Cetățenii orașului au avut așteptări foarte mari, dar, din păcate, au primit doar praf în ochi și nicidecum proiecte mărețe care să susțină creșterea și dezvoltarea municipiului Reghin. Pe cât de mari au fost așteptările reghinenilor, pe atât de mici au fost proiectele realizate de executiv.

- Reghinul este o comunitate umană deosebită, cu particularități aparte. Care sunt liniile de dezvoltare durabilă pe care le întrevedeți pentru localitatea în care trăiți și munciți?

- Sigur că sunt mândru de Reghin și de particularitățile aparte pe care le are și în sufletul meu acest loc, în care Divinitatea a hotărât să mă nasc. Care sunt liniile de dezvoltare durabilă pe care le întrevăd eu pentru Reghin? Cu siguranță, sunt multe, dar nu le pot divulga, în acest moment, din motive obiective. Dacă veți avea răbdare, vă promit că veți fi primii care le vor afla de la subsemnatul, însă la momentul oportun...

- Anul 2021 a fost dificil, atât din punct de vedere al provocărilor sanitare, cât și din acela al schimbătorilor politice. Cum apreciați noua guvernare și care sunt șansele pe care i le acordați?

- Nu a fost guvernarea pe care mi-am dorit-o eu, personal, dar nu a existat o altă variantă și a fost nevoie de Guvernul Ciucă pentru a se pune capăt crizei politice din România. În calitate de consilier local, consider că era nevoie de responsabilitate națională și în calitate de avocat, pledez pentru “un dialog național amplu” cu privire la “obstacole constituționale”, care împiedică sistemul politic din România să funcționeze “corect”. Reforma constituțională, educația și păstrarea cotei unice sunt prioritățile noului executiv, așa cum au fost anunțate de șeful guvernului. Bineînțeles că au rămas și multe alte probleme de rezolvat, precum cea sanitară și energetică, a salariilor și pensiilor, dar și altele, pe care sperăm să le rezolve noua guvernare.

- Cum vedeți starea de spirit a cetățenilor din Reghin? Ce se poate face pentru îmbunătățirea acesteia?

- Măsurile sanitare, prelungite pe mai multe luni, perioadele de carantină și efectele pandemiei au subminat starea de spirit a cetățenilor din Reghin, la fel ca și a tuturor cetățenilor din România și aceasta a devenit, acum, una dintre cele mai grave probleme pe care o au de rezolvat guvernele tuturor țărilor europene. Principalele stări emoționale care predomină în Reghin, în momentul de față, dacă vreți să luăm “pulsul străzii”, sunt: incertitudinea, frica, dar și speranța, credința și disponibilitatea reghinenilor de a ajuta alți semeni aflați în nevoie. La fel ca peste tot, în România și în lume, la Reghin părerile cetățenilor sunt împărțite: unii sunt de părere că lupta împotriva pandemiei justifică pe deplin restricționarea unor libertăți individuale, în timp ce alții se opun cu tărie oricărei restricții asupra libertăților lor individuale, indiferent de consecințele pandemiei.

- Un interviu, oricât de larg, este o sinteză. Poate că mi-a scăpat și mie ceva și doriți o completare de final...

- Pentru că pandemia de Covid-19 marchează adevăratul început al secolului XXI și pentru că încă medităm asupra lucrurilor pe care le-am trăit, în acest an 2021, acum, când facem bilanțul, la ce am pierdut și ce am câștigat, vreau, în primul rând, să le transmit condoleanțe tuturor reghinenilor care s-au confruntat cu pierderea cuiva drag, care a pierdut lupta cu viața, în urma infecției cu corona- virus. Pentru toți, pandemia de coronavirus este o situație fără precedent, întreaga lume își dorește întoarcerea la vremurile de normalitate și rutină. Închiși în locuințele noastre, în carantină, vaccinați ori nevaccinați, trecuți prin boală ori testați negativ pentru COVID, fiecare dintre noi am început să fim interesați, mai mult decât oricând, de lucruri care nu ne-ar fi preocupat în mod normal. Timpul petrecut, închiși în apartamente, în case ori izolați la locurile de muncă, ne-a revelat multora dintre noi cât de legați suntem unii de alții și cât de recunoscători ar trebui să fim Divinității că încă suntem aici. Pentru vremurile bune, recunoștință! Pentru cele rele, multă speranță! Pentru fiecare zi, o dorință, și pentru fiecare seară, o rugă pentru sănătate! Aceasta este ceea ce vă doresc, tuturor, în noul an care vine. Un An Nou fericit, dragi reghineni. La mulți ani, 2022!

CORNEL GROZA

Lasă un comentariu