SÂMBĂTĂ, 1 IANUARIE, SFÂNTUL VASILE CEL MARE

Distribuie pe:

Vasile cel Mare s-a născut în Cezareea Capodochiei, din părinți credincioși și înstăriți: Emilia și Vasilie, un luminat dascăl al cetății. A trăit între anii 330 - 379, în vremea împăratului Constantin, și până în zilele împăratului Valens, cel căzut în rătăcirea lui Arie.

Iubitor de învățătură, Sfântul Vasile a cercetat, rând pe rând, școlile din orașul său - Cezareea - apoi din Bizanț, ajungând la Atena, cea mai înaltă școală din timpul său. S-a remarcat prin profunde cunoștințe în filozofie, astronomie, geometrie, medicină și retorică. La Atena a legat o strânsă și sfântă prietenie cu Sfântul Grigorie din Nazians, care a fost întotdeauna impresionat de inteligența și spiritul său profund.

Sub influența surorii sale, Macrina, Vasile s-a apropiat mai mult de Biserică. În căutarea căilor spre perfecțiune, vizitează mai multe mănăstiri din Egipt, Siria, Palestina și Mesopotamia, iar la întoarcerea în Pont, înființează o mănăstire pe malul Irisului. Scrierile sale din acea perioadă pun bazele vieții monahale sistematice, de aceea este considerat și părintele monahismului oriental.

Înălțat în scaunul de Arhiepiscop al Cezareei în anul 370, a dus o luptă aprigă - prin cuvânt și scris, luminând creștinătatea și apărând dogma Sfintei Treimi, atrăgându-și astfel mânia împăratului Valens, susținătorul arianismului.

Sfântul Vasile este cel dintâi ierarh care a întemeiat, pe lângă Biserică, azile și spitale, în ajutorul celor săraci și neputincioși, îndemnându-i pe cei bogați să-și folosească avuțiile în acest scop. El i-a chemat pe monahi să se nevoiască nu numai în folosul mântuirii personale, ci și în cel al aproapelui.

S-a mutat către Domnul în ziua de 1 ianuarie, plâns de credincioși și necredincioși, care îl iubeau și îl cinsteau pentru bunătatea și înțelepciunea lui. La înmormântarea sa au participat, în număr foarte mare, creștini, evrei, păgâni, localnici și străini, ca dovadă a popularității de care s-a bucurat. Cei zece ani de arhiepiscop al Capadochiei i-au fost de ajuns pentru a intra în istorie sub numele de Vasile cel Mare, fiind serbat în 1 ianuarie, dar și în 30 ianuarie, împreună cu Sfântul Ioan Gură de Aur (Chrysostom) și Sfântul Grigore (Nazians) - Sfinții Trei Ierarhi, Sărbătoare hotărâtă de către Ioan, Patriahul Constantinopolului, în memoria acestor trei mari sfinți și teologi ortodocși.

BOTA VASILE

Lasă un comentariu