ANCHETA ZILEI - AȘTEPTĂRI PENTRU ANUL 2022

Distribuie pe:

Am selectat din așteptările pentru anul 2022, din partea unor specialiști din agricultura mureșeană, un an care începe sub semnul incertitudinii, din cauza majorărilor la energie și la imputurile necesare în exploatațiile agricole, dar și datorită unei conjuncturi internaționale nesigure:

Ing. Vasile Hangan - administratorul S.C. Heliantus Prod SRL Reghin: Aștept să vină fondurile europene la timp, mai mult sprijin din partea guvernanților în valorificarea producției interne de fructe și legume. Am tot sperat că în anul 2021 vor fi limitate importurile de mere din Polonia, dar se pare că jocurile sunt făcute și pentru anul 2022, în ce privește acordarea de mere elevilor din ciclul gimnazial. În anul 2021 am investit masiv într-o fabrică de procesarea merelor și obținerea de suc natural din mere, o fabrică modernă, la standardele internaționale de igienă și calitate, dar nu avem piață de desfacere.

Dr. ing. Mihai Tomșa - decanul horticultorilor din județul Mureș, o adevărată enciclopedie în domeniul pomiculturii, legumiculturii, floriculturii și viticulturii, dar și un specialist de talie internațională în combaterea bolilor și dăunătorilor la plante: Aștept din partea vremelnicilor guvernanți să vină cu corecturi la greșelile grave făcute în agricultura României, în ultimii 30 de ani. Să nu se uite că agricultura este șansa României de a depăși toate crizele! Politicienii trebuie să înțeleagă faptul că avem obligația să prelucrăm în țară toată materia primă din agricultură prin dezvoltarea și încurajarea industriei alimentare. Apoi, să încurajăm dezvoltarea zootehniei atât în gospodăriile populației, cât și în complexele agrozootehnice. Satul românesc trebuie salvat, micii producători agricoli să redevină o forță prin organizarea cooperativelor agricole de producție și mai ales de valorificare a produselor agricole, fiindcă, la capitolul valorificare am distrus tot ce era bun în vechiul regim. Aștept ca tot românul să înțeleagă, să conștientizeze că produsele românești sunt mai sănătoase pentru organismul nostru decât cele din import. Astăzi nu se mai amintește despre patriotism, un sentiment care trebuie încurajat și prin consumul de fructe, legume, carne, lactate și cereale românești, că este de neconceput să susținem industria alimentară, implicit agricultura străinilor.

Ing. Ioan Pop - administratorul S.C. Ceragrim Ungheni, specialistul agricol care a demonstrat că și românii sunt capabili să producă hrană românească, chiar dacă mai sunt dușmani care vor să distrugă tot ce este valoros la noi în județ: În primul rând, aștept să avem parte de sănătate, eu, familia mea, angajații societății, colaboratorii și beneficiarii produselor noastre. Sănătate și pace doresc și dușmanilor mei. Aștept reglementări serioase și corecte la prețul gazului metan și energiei electrice, altfel vom avea în 2022 o mulțime de falimente în rândul întreprinderilor mici și mijlocii. Dacă în ultimii șapte ani am fost împiedecat să înființez o fabrică pentru procesarea produselor din carne obținute în fermele noastre, în anul 2022 vreau să ieșim pe piață cu o fabrică modernă pentru procesarea cărnii. Nădăjduiesc că vom scăpa în anul 2022 și de virusul păcătos care ne-a încurcat mult treburile.

Ing. Tiberiu Zbârcea - administratorul S.C. Agroindustrială Cristești: Aștept ca Ministerul Agriculturii și ministrul să-și facă datoria față de neam și țară. Noul val de politicieni ajunși la conducerea țării printr-un compromis, să nu-i uite pe țărani, pe mecanizatorii din agricultură. Mi-aș dori ca agricultura României să se ridice la nivelul așteptărilor populației, dar și al celorlalte țări din Uniunea Europeană, fiindcă în ultimii ani s-au obținut producții frumoase, păcat că stăm prost la capitolul valorificare.

Ing. Răzvan Florea - tânăr fermier din Apalina - Reghin: Aștept să-mi rânduiască bunul Dumnezeu mai multă înțelepciune, răbdare, putere de muncă și putere de înțelegere față de problemele cu care se confruntă lumea din jurul meu si din exterior. Doresc sănătate colaboratorilor, mamei și bunicii. Toată lumea să fie ferită de Pandemie.

Ing. Teodor Aflat - administratorul S.C. Agro Bahnea SRL: În primul rând aștept să avem parte de sănătate, să se oprească odată gripa, virusul blestemat. Din păcate, anul nou nu prea are semne bune, deoarece vine cu majorări de prețuri la energie și îngășăminte chimice. Vreau în anul 2022 să am mai mult timp să merg la Sfânta Biserică, cu nădejdea că de la Cel de Sus ne vine ajutorul

Ing. Cristina Cojocaru - vicepreședintele Asociației Crescătorilor de Albine din România, filiala Mureș, specialist în industria alimentară: Aștept să se termine pandemia asta nenorocită, să putem lucra fără restricții. În 2022 să fie miere și produse apicole din belșug, apicultori și toată lumea să fie bucuroasă si sănătoasă.

Dr. ing, Ioan Oroian - directorul Stațiunii de Cercetare și Producție Zootehnică Târgu-Mureș: Aștept să avem sănătate, relansarea economiei naționale, iar la nivelul stațiunii, aștept un sprijin din partea guvernului pentru susținerea financiară în realizarea reparațiilor capitale la baza materială din cercetare și producție, unde nu s-a făcut nicio reparație în ultimii 30 de ani.

Iacob Boca - președintele Asociației Crescătorilor de Bovine din județul Mureș și vicepreședintele Federației Naționale a Crescătorilor de Bovine din România: Aștept să văd cuprins în Programul Național Strategic pentru perioada 2023- 2027 că se vor aloca fonduri crescătorilor de vaci din România, singura salvare pentru acest sector, banii să fie folosiți efectiv de fermieri și să fim consultați mai des despre modul de alocare a banilor respectiv

Anchetă realizată de VASILE BOTA

Lasă un comentariu