NU VREM SĂ VĂ STRICĂM SĂRBĂTORILE, DAR... ESTE POSIBIL CA PÂNĂ LA SFÂRȘITUL LUNII IANUARIE, VARIANTA OMICRON SĂ DEVINĂ COMUNITARĂ

Distribuie pe:

În perspectiva valului pandemic generat de varianta Omicron, a cărei rată de transmisibilitate este mult mai crescută decât tulpina anterioară, numărul de îmbolnăviri ar putea depăși 25.000 pe zi, a declarat, miercuri, Șeful Centrului Național pentru Supravegherea și Controlul Bolilor Transmisibile, Adriana Pistol, enumerând multiplele vulnerabilități care vor avea un impact masiv asupra populației și a sistemului sanitar:

* Aproximativ 60% din populația vulnerabilă a României (persoane în vârstă de peste 65 de ani și persoane suferind de boli cronice) este nevaccinată.

* Numai 25% dintre persoanele vaccinate au efectuat doza booster.

* Lipsa instrumentelor de control al răspândirii îmbolnăvirilor (urmărirea contacților) prin necompletarea formularului de localizare a pasagerului de către aprox 50% dintre călătorii sosiți din state puternic afectate de tulpina Omicron.

* Nerespectarea măsurilor de carantină de un procent important de persoane sosite în această perioadă.

* Întârzierea adoptării legislației referitoare la introducerea pentru o perioadă limitată a certificatului electronic COVID-19, ca măsură de limitare a răspândirii bolii: “Dacă certificatul COVID ar fi introdus, panta ar fi mult mai lină, permițând unităților sanitare să facă față”, a explicat Adriana Pistol.

* Există o populație receptivă numeroasă, iar riscul este dublat de răspândirea masivă a tulpinii Omicron.

* Este posibil ca maximul atins în valul Delta (în 52 de zile) să fie atins în cazul Omicron cu trei săptămâni mai repede (în 31 zile)

* Chiar în condițiile măsurilor non-farmaceutice implementate în prezent, este posibil ca, după jumătatea lunii ianuarie 2022, Omicron să depășească 50% din totalul săptămânal al probelor secvențiate la nivel național.

* Transmisibilitatea foarte ridicată, cuplată cu o protecție scăzută oferită de schema completă de vaccinare împotriva infecției, va duce la posibilitatea infectării unui număr însemnat de persoane într-o perioadă scurtă de timp. Acest fapt va avea efecte directe și indirecte asupra capacității de răspuns a sistemului sanitar.

* Impactul direct: posibilitatea mai rapidă de infectare a persoanelor susceptibile nevaccinate din grupele de vârstă de peste 60 de ani și a celor cu boli cronice.

* Chiar și în situația în care severitatea variantei Omicron va fi mai redusă decât cea a variantei Delta, capacitatea de răspuns a sistemului sanitar va fi suprasolicitată, cel puțin la nivelul înregistrat în valul precedent, din luna octombrie 2021.

* Impactul indirect: infectarea masivă poate determina absența de la locul de muncă a personalului sanitar.

* Deși simptomatologia este posibil să fie absentă sau minimă în rândul personalului sanitar vaccinat, testarea pozitivă va duce la izolarea acestora la domiciliu.

* Posibila răspândire rapidă nosocomială în secțiile de spital non-covid și în centrele rezidențiale de îngrijire a bătrânilor.

* Este posibil ca nivelul maxim de încărcare a sistemului sanitar să fie atins între 27 și 41 de zile de la începutul Valului 5.

* Impact spitalizare pe secțiile ATI: este posibil ca nivelul maxim de încărcare să fie atins între 20 și 33 de zile de la începutul Valului 5. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a recomandat miercuri ca, în perspectiva valului cinci al pandemiei de COVID-19 generat de varianta Omicron, fiecare persoană să aibă la domiciliu un pulsoximetru și un termometru, pentru eventuala monitorizare a bolii.

Rafila a pledat din nou pentru vaccinarea împotriva COVID-19.

“Continui să susțin și eu și toți colegii mei, profesioniști din sistemul de sănătate publică - vaccinarea previne formele severe și decesele. Avem dovada că numărul deceselor este de zece ori mai mic în cazul persoanelor vaccinate, față de persoanele nevaccinate, transmiterea este mai mică, chiar dacă este posibilă. Testarea este un element esențial, îl încurajăm în toate felurile, fie că discutăm de persoanele simptomatice sau contacți, fie că discutăm de testarea voluntară; poți să te testezi și singur dacă urmează să ai contact cu o persoană vulnerabilă, mai ales nevaccinată”, a susținut Rafila. El a atras atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă automedicația cu antivirale.

“Nu tratamentului cu antibiotice, nu tratamentului cu antivirale, care pot fi toxice, ci doar la recomandarea medicului. (...) Antiviralele pot fi administrate pentru o perioadă limitată numai persoanelor eligibile“, a mai spus ministrul Sănătății. (surse - Ministerul Sănătății, Institutul Național de Sănătate Publică).

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu