ȘTIRILE FALSE ȘI DEZINFORMAREA PRELUNGESC PANDEMIA

Distribuie pe:

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează că în timpul actualei pandemii de COVID-19 ar putea apărea noi variante de coronavirus care să facă inutile vaccinurile actuale * “Este posibil ca noi variante să evite contramăsurile noastre și să devină pe deplin rezistente la vaccinurile actuale sau la infecțiile anterioare, necesitând adaptări ale vaccinurilor”, a spus directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus * Mișcările politice reacționare au promovat inechitatea distribuirii vaccinurilor și “au creat condițiile ideale pentru apariția de noi variante”.

OMS a avertizat, în ultima zi a lui 2021, că în timpul pandemiei ar putea apărea noi variante de coronavirus, care să facă inutile vaccinurile actuale.

“Pe măsură ce această pandemie se prelungește, este posibil ca noi variante să evite contramăsurile noastre și să devină pe deplin rezistente la vaccinurile actuale sau la infecțiile anterioare, necesitând adaptări ale vaccinurilor”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, la o conferință de presă la Geneva.

Tedros a tras acest semnal de alarmă în situația în care cazurile de COVID-19 au atins niveluri record în multe țări, inclusiv în SUA și în Europa. Cea mai recentă creștere a numărului de cazuri, care a survenit la mai bine de 21 de luni după ce OMS a declarat pandemia de COVID-19, este alimentată de răspândirea noii variante, omicron, extrem de transmisibilă.

Directorul general al OMS a criticat, de asemenea, “populismul” și “naționalismul îngust” al unor lideri politici despre care a spus că “au subminat distribuirea echitabilă a vaccinurilor și au creat condițiile ideale pentru apariția de noi variante”.

“Știrile false și dezinformarea, răspândite adesea de un număr mic de oameni, au reprezentat o distragere constantă a atenției, subminând știința și încrederea în instrumentele de sănătate care salvează vieți”, a spus oficialul OMS.

El a menționat că “în valurile uriașe de cazuri observate în prezent în Europa și în multe țări din întreaga lume, dezinformarea care a determinat ezitarea la vaccinare se traduce acum în numărul copleșitor de decese în rândul persoanelor nevaccinate”.

Vaccinurile Pfizer și BioNTech sunt încă eficiente în prevenirea formelor grave cauzate de omicron - spun experții - dar sunt mult mai puțin eficiente în prevenirea infecției cu această variantă. Pe de altă parte, dozele de rapel măresc în mod semnificativ protecția împotriva formelor simptomatice cauzate de omicron, potrivit OMS.

Dacă apare o tulpină de virus rezistentă la vaccinuri, producătorii vor trebui să-și modifice vaccinurile, ceea ce “ar însemna o nouă criză de aprovizionare”, a avertizat Tedros, adăugând că este important ca statele să-și dezvolte oferta locală de vaccinuri înainte de a se întâmpla acest lucru.

“Acest virus va continua să evolueze și să amenințe sistemul nostru de sănătate dacă nu îmbunătățim răspunsul colectiv (…) Sunt foarte îngrijorat de faptul că omicron, fiind mai transmisibil și circulând concomitent cu delta, va duce la un tsunami de cazuri.”

Livrările de vaccinuri se îmbunătățesc în prezent, a spus el, înăsprindu-și criticile potrivit cărora programele de vaccinare din țările bogate îngreunează aprovizionarea cu vaccinuri pentru națiunile sărace. Această inechitate, tot mai evidentă, ar putea prelungi pandemia.

În ciuda amenințării permanente pentru sănătatea publică și a posibilității unor provocări viitoare, directorul OMS este “optimist” în privința faptului că faza acută a pandemiei se va încheia în 2022. (sursa - who.int.)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu