CE URMEAZĂ ÎN 2022

Distribuie pe:

Germania va renunța complet la energia nucleară, în Franța și Statele Unite vor avea loc alegeri, statele Uniunii Europene își vor număra populația, iar în China vor debuta Jocurile Olimpice de Iarnă. Iată ce ne mai așteaptă în 2022:

China s-ar putea alege cu un președinte pe viață

În 2022 se va desfășura următoarea reuniune a Congresului Partidului Comunist Chinez, care are loc la fiecare cinci ani. Deși data exactă nu a fost încă anunțată, evenimentul s-a desfășurat în ultimele decenii fie în luna octombrie, fie în noiembrie. În cadrul Congresului sunt aleși noii lideri ai Comitetului Central, dar negocierile din cadrul reuniunii implică practic toate pozițiile politice semnificative din China. În plus, Congresul din 2022 ar putea marca renunțarea la o importantă tradiție: cea ca Secretarul General al Partidului Comunist Chinez să se retragă din funcție după două mandate succesive a câte cinci ani. Actualul deținător al acestei poziții este Xi Jinping, considerat cel mai important președinte al Chinei de la Mao Zedong încoace. El și-a pregătit deja terenul pentru a deveni președinte pe viață, printr-un amendament adus în 2018 Constituției și care a înlăturat limita de până acum a celor două mandate. Dacă Xi Jinping va obține un al treilea mandat, este de așteptat să continue în forță politicile actuale ale Chinei, care sunt tot mai îndrăznețe atât în plan economic, cât și militar, dând fiori reci multor actori internaționali de anvergură, în frunte cu Statele Unite.

Germania va renunța complet la energia nucleară

Deși se baza în proporție de circa 23% pe energia nucleară, Germania a anunțat în 2011, după catastrofa de la Fukushima, că își va închide toate centralele nucleare până la finele anului 2022, urmând astfel să devină prima putere industrială care renunță la energia atomică. Autoritățile germane, care au subliniat încă de pe atunci că decizia este una “definitivă”, au rămas într-adevăr ferme pe poziții. La sfârșitul lunii octombrie a anului trecut, vicecancelarul Olaf Scholz a asigurat că noua coaliție de guvernare pe care speră să o conducă va realiza o “reorganizare industrială rapidă”, pentru a garanta furnizarea de energie după închiderea ultimelor trei centrale nucleare care au mai rămas în funcțiune în Germania.

Statele UE vor organiza Recensământul Populației și al Locuințelor

Recensământul Populației și al Locuințelor, primul care se va desfășura preponderent online, era inițial programat pentru anul trecut, atât în România, cât și în celelalte state membre ale Uniunii Europene, dar din cauza pandemiei, el a fost amânat în 2022. Potrivit unui comunicat al Institutului Național de Statistică de la începutul acestui an, recensământul se va desfășura în perioada 1 februarie - 17 iulie 2022, perioada de colectare a datelor urmând așadar să se întindă pe o perioadă de aproape șase luni.

India ar putea întrece China ca număr de locuitori

Deși Organizația Națiunilor Unite a prognozat că populația Indiei o va surclasa abia în 2027 pe cea a Chinei, devenind astfel cea mai numeroasă din întreaga lume, Futuretimeline susține că modificarea din fruntea topului s-ar putea produce încă din 2022. Motivele țin de rata de creștere demografică, atât de scăzută în China, încât autoritățile au decis anul acesta să le permită cuplurilor să facă și câte trei copii, nu doar doi, cât aveau voie de câțiva ani încoace. Măsura reprezintă o tentativă de combatere a îmbătrânirii populației și scăderii natalității, fenomene care amenință pe termen lung perspectivele economice ale țării. Conform datelor Worldpopulationreview.com, populația Chinei se ridică la ora actuală la 1.444.216.107 de locuitori, cu o rată de creștere de 0.34%, iar cea a Indiei, la 1.393.409.038 de locuitori, cu o rată de creștere de 0.97%.

Franța își va alege președintele și Parlamentul

După ce viitorul politic al Germaniei a fost tranșat anul trecut de alegerile pentru Bundestag, câștigate de socialiști, în frunte cu Olaf Scholz, care a înlocuit pe Angela Merkel în funcția de cancelar, în 2022 e rândul Franței să-și decidă liderii. Primul tur al alegerilor prezidențiale a fost programat pe 10 aprilie 2022, iar cel de-al doilea, pe 24 aprilie. După ce francezii vor decide dacă Emmanuel Macron îi va mai conduce încă cinci ani de acum înainte, ei vor reveni la urne pe 12 și 19 iunie, pentru a-și alege noul Parlament.

Americanii își vor vota cel de-al 118-lea Congres

Ultimele alegeri pentru Casa Albă, câștigate la mustață de democratul Joe Biden în fața republicanului Donald Trump, au dezvăluit din plin cât de divizate sunt astăzi Statele Unite. însă în data de 8 noiembrie 2022, americanii vor avea un nou prilej de a-și exprima opțiunile electorale, în cadrul așa-numitelor alegeri “de mijloc de mandat”, în care toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentanților și circa o treime din locurile din Senat (34 din 100) vor fi reînnoite.

A 24-a ediție a Jocurilor Olimpice de Iarnă se va desfășura la Beijing

Beijingul va înregistra în 2022 o premieră, devenind primul oraș care a organizat atât Jocurile Olimpice de Vară (în 2008), cât și Jocurile Olimpice de Iarnă, care sunt programate în intervalul 4-20 februarie 2022. Bugetul estimat este însă mai modest, el fiind de doar 3,9 miliarde de dolari, deci cu circa 10% mai mic decât cel din 2008. Organizatorii au precizat că, din cauza pandemiei, JO de Iarnă de la Beijing se vor desfășura fără spectatori străini, ele fiind rezervate numai publicului chinez.

În ceea ce-i privește pe sportivii participanți, aceștia vor fi zilnic supuși testelor anti-Covid și vor fi obligați să rămână într-o “bulă sanitară” închisă, interacțiunile inutile ale sportivilor cu alte persoane fiind reduse la minimum.

ALINA OLTEANU, Revista Capital

Lasă un comentariu