CONSILIUL NAȚIONAL AL ELEVILOR: MĂSURILE DE SIGURANȚĂ AFERENTE VALULUI 5 AL PANDEMIEI TREBUIE ADOPTATE DE URGENȚĂ

Distribuie pe:

Consiliul Național al Elevilor a solicitat, marți, adoptarea unui set de măsuri “într-un timp cât mai scurt”, astfel încât unitățile de învățământ să poată fi pregătite pentru desfășurarea cursurilor “într-un format propice”.

“E absolut elementar să ne asigurăm că valul 5 al pandemiei nu ne ia, din nou, pe nepregătite, la fel cum s-a întâmplat în mod sistematic în ultimii doi ani. Guvernul trebuie să adopte o serie de măsuri urgente pentru a preveni riscul de infectare comunitară, dar și pentru a putea menține școlile deschise cu prezență fizică pentru cât mai multă vreme. Altă vacanță forțată sau o perioadă de școală online generalizată pur și simplu vor asasina și ultima fărâmă de încredere a populației în școala

românească”, a declarat președintele Consiliului Național al Elevilor, Silviu Morcan, potrivit unui comunicat remis presei.

CNE solicită introducerea obligativității testării pe bază de salivă pentru toți elevii și pentru întregul personal din învățământ, bisăptămânal, printr-o procedură clară care să se poată efectua în spațiul școlar; ambalarea testelor în kituri individuale, “fără a fi nevoie de sortarea pieselor vrac”.

Reprezentanții elevilor doresc adoptarea unui algoritm/unei matrici de calcul în baza căruia/ căreia să se decidă scenariul de funcționare a unei școli, incluzând mai mulți parametri, precum rata de vaccinare a elevilor și a profesorilor, incidența din localitate, suprapopularea claselor, utilizarea transportului în comun de către populația școlară.

Totodată, CNE cere și dotarea școlilor cu materialele sanitare necesare și adoptarea unei instrucțiuni la nivelul Ministerului Sănătății, în așa fel încât să existe o procedură “clară” de dezinfectare după fiecare schimb de clase, dar și pilotarea și, apoi, extinderea unui program de tipul “testare în curtea școlii”, prin intermediul căruia, în zilele de weekend, în baza unei cereri prealabile, elevii și personalul didactic să aibă posibilitatea de a se testa gratuit împotriva COVID-19, prin teste rapide antigen administrate de personal specializat din cadrul DSP - cu prioritate în unitățile de învățământ care nu dispun de un cabinet medical.

Premierul Nicolae Ciucă a avut, luni, o ședință de lucru cu responsabilii în gestionarea pandemiei COVID-19, în cadrul căreia a fost prezentată evoluția cazurilor de infecție cu SARS-CoV-2 în țară și la nivelul Uniunii Europene și au fost evidențiate măsurile avute în vedere pentru a proteja sănătatea populației și pentru continuarea funcționării școlilor și a sectoarelor economice.

La ședință au participat miniștri și reprezentanți ai ministerelor Sănătății, Finanțelor, Justiției, Educației, Muncii și Solidarității Sociale, precum și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

În cadrul reuniunii s-a analizat eficiența programelor de testare a elevilor și posibilitatea ca în pachetul de măsuri să fie inclusă și oferirea de măști gratuite copiilor care au nevoie, alături de capacitatea de a se administra testele în școală. (AGERPRES)

Lasă un comentariu