DIN ACEST AN, MAI PUȚINĂ BIROCRAȚIE?!

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 1.076, din 10 noiembrie 2021, a fost publicată Legea nr. 267/2021 pentru completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 41/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare a birocrației la nivelul administrației publice centrale.

Potrivit noului act normativ, atunci când soluționează o cerere, instituțiile publice nu mai au voie, începând cu data de 1 ianuarie 2022, să solicite persoanelor fizice și firmelor copii de pe acte sau de pe avize care au fost emise de către alte instituții ale statului!

Concret, atunci când un cetățean sau o firmă se adresează cu diferite cereri entităților statului, nu vor trebui să mai anexeze la “dosarul cu șină” copii după documente care, la rândul lor, au fost emise tot de către o asemenea entitate a statului. Prin urmare, instituția publică sau organul administrației publice centrale va trebui să solicite o copie după acel act în format electronic de la entitatea emitentă.

Printre instituțiile publice și organele de specialitate ale administrației publice centrale, se numără Parlamentul și Administrația Prezidențială, dar și primăriile, consiliile județene, instanțele de judecată, parchetele, instituțiile de învățământ, direcțiile din subordinea guvernului, casele de pensii, casele de asigurări, APIA etc.

Pe de altă parte, organe de specialitate ale administrației publice centrale sunt și ministerele, dar și alte organe de specialitate aflate în subordinea ministerelor, cum ar fi ANAF, ARR și altele.

Deși aproape toate entitățile statului înființate potrivit legii și care se finanțează de la bugetul de stat vor trebui să se supună noii legi, există mulți sceptici care se îndoiesc de această debirocratizare (adică de simplificarea relației dintre stat și cetățean), din simplul motiv că marea majoritate a instituțiilor nu dispun de capacitatea tehnică și umană de a ține pasul cu această modernizare.

Aceștia susțin că o astfel de lege este binevenită, însă este foarte puțin probabil ca, printr-o simplă introducere a unui articol de lege cu două alineate, care pur și simplu interzic instituțiilor statului să ceară copii a documentelor emise de stat, să pună în mișcare un întreg aparat administrativ, în lipsa unor investiții pe termen lung în tehnică și personal, care să ducă, în final, la eficientizare...

Și, totuși, să fim optimiști!

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu