ANUL NOU, ÎN LUMEA LARGĂ

Distribuie pe:

Anul Nou era sărbătorit de babilonieni încă de acum 6000 de ani, la prima lună nouă de după solstițiu. Festivalul dura 11 zile, în fiecare zi desfășurându-se diverse activități. Apoi oamenii își stabileau scopuri pentru noul an.

Momentul trecerii în Anul Nou este sărbătorit în întreaga lume, dar fiecare popor are un mod diferit de a-l marca. Prezentăm obiceiurile din diferite țări, luându-le în ordine alfabetică.

Austria - La salonul imperial s-a păstrat tradiția balului de pe vremea habsburgilor, astfel încât la miezul nopții se aud acordurile “Dunării albastre” și ale operetei “Liliacul” de Johann Strauss. Pe masa festivă se află carne de purcel - semn de noroc - iar mesele se decorează cu purceluși din ciocolată.

Belgia - De 1 ianuarie, se păstrează obiceiul de a mânca, în familie, choucroute (un fel de varză murată cu cârnați), fiecare persoană având sub farfurie, în mână sau în buzunar o monedă.

Brazilia - Oamenii întâmpină noul an cu lenjerie intimă foarte vesel colorată (nuanțe de roșu și galben). Pe bulevardul Paulista din orașul Sao Paulo sunt aprinse focuri în aer liber la miezul nopții.

Danemarca - Cel mai cunoscut obicei este acela de a sparge farfurii în ușa vecinilor, existând convingerea că familia care are cele mai multe cioburi în fața ușii va avea parte și de cel mai mult noroc în noul an.

Ecuador - Se confecționează sperietori de ciori cărora li se dă foc la miezul nopții, sperând că astfel va fi distrus răul acumulat în cele 12 luni trecute, deschizând calea către fericire.

Franța - Trecerea în Anul Nou - numită “le Réveillon” - este marcată în mod festiv, cu ținute elegante, cu preparate fine, de lux, cu șampanie și cadouri.

Grecia - Preparatul tradițional este “Vasilopita” - o pâine în interiorul căreia a fost ascuns un bănuț înainte de a o băga la cuptor. Pâinea se taie exact la miezul nopții și cine primește bucata cu premiul va avea noroc în noul an.

Irlanda - Tinerele fete cred că noaptea dintre ani este un prilej să-și găsească adevărata dragoste, așa că pun vâsc sub pernă, visând la momentul când își vor cunoaște alesul.

Italia - În noaptea de Anul Nou (“Capodanno”), se pun pe masă mâncăruri speciale, despre care se spune că aduc bogăție și abundență. Anul Nou este întâmpinat printr-un obicei special la Napoli, care constă în a arunca pe fereastră obiecte vechi, simboluri ale anului care a trecut.

Japonia - Anul Nou, numit “Oshogatsu”, reprezintă un simbol al înnoirii. Sunt organizate “petreceri de uitat anul” sau “Bonenkai”, prin care oamenii lasă în urmă problemele și grijile anului pe

cale să se încheie și se pregătesc pentru un nou început. Copiii primesc otoshidamas - mici cadouri cu bani înăuntru, iar în ziua de 1 ianuarie oamenii scriu pe o hârtie dorințele pentru noul an.

Mexic - Cel mai cunoscut obicei este scoaterea bagajelor afară pentru călătorii bune în anul ce vine și agățarea unor figurine în formă de oaie pe clanța ușii pentru prosperitate.

Portugalia - În noaptea dintre ani există obiceiul (mai ales în insula Madeira) să se mănânce 12 smochine, care simbolizează 12 dorințe pentru anul ce vine.

Rusia - Se deschid ușile și ferestrele pentru ca noul an să intre în casă. De asemenea, pe masă se pune o băutură făcută din votcă, suc de lămâie și apă de la robinet numită “apă murdară”, care se bea pentru a înlătura ghinionul în noul an.

Scoția - Anul Nou este numit “Hogmanay”, iar în unele sate sunt aprinse suluri de smoală, care sunt lăsate apoi să se rostogolească pe străzi. Astfel, anul vechi este ars și celui nou îi este permis să vină.

Spania - Oamenii mănâncă 12 boabe de strugure la miezul nopții dintre ani, fiecare boabă reprezentând o lună din anul ce urmează. În funcție de cât de dulce este, așa va fi și luna respectivă: mai bună sau mai dificilă.

SUA - Anul Nou este așteptat pe străzile orașelor. La miezul nopții, sună clopotele și sirenele, cerul este inundat de artificii și toată lumea strigă într-un glas “Happy New Year!”. În New York, o tradiție de peste 100 de ani o reprezintă aruncarea unei mingi în Times Square.

Cea mai populară băutură de Revelion este șampania. În Europa și în America, oamenii ciocnesc paharele urându-și un an fericit, cu sănătate și noroc. (sursa - agerpres.ro)

Lasă un comentariu