CE SE ÎNTÂMPLĂ LA PRIMĂVARĂ, CÂND EXPIRĂ PLAFONAREA PREȚURILOR LA ENERGIE

Distribuie pe:

Plafonarea prețurilor la energie va expira în luna martie, iar ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, dă asigurări că Guvernul va interveni cu alte măsuri.

“Vom interveni asupra a ceea ce înseamnă prețurile la energie, cu un mecanism, pentru că după cum știți, plafonarea prețurilor expiră, undeva în luna martie și nu este un instrument plafonarea dacă nu pui ceva în loc, dincolo de producție și investiții care nu se pot realiza peste noapte, și nu intervii cu un mecanism care să protejeze economia.

Ceea ce este lovit în momentul acesta de prețurile la energie, dincolo de cetățean, este economia, riscăm ca economia să aibă o încetinire abruptă”, a spus ministrul Finanțelor.

Plafonarea prețurilor la energie și compensarea facturilor românilor a fost votată de Parlament la finalul lunii octombrie, pentru perioada 1 noiembrie - 31 martie.

În acest interval, vor primi sprijin de la stat, pentru plata facturilor, parte dintre consumatorii finali: clienții casnici, IMM-urile, spitalele și bisericile, cabinetele medicale individuale, dar și alte ONG-uri.

Totodată, ministrul Finanțelor a spus din nou că taxele nu vor crește în acest an, în alt mod decât erau programate.

“În 2022 este exclus să crească taxele, altele decât cele care erau programate. După cum știți, accizele sunt în calendarul cu Comisia Europeană negociat. Acestea au crescut un pic cu rata inflației din 2020. În rest, nu există niciun fel de discuție despre creșterea taxelor pentru 2022.

Va fi o analiză pe regimul fiscal, așa cum am promis și cu instituțiile financiare internaționale, pentru că problema, din punctul meu de vedere, este că regimul fiscal în România nu este așezat la potențialul pe care îl are, astfel încât să fie o sarcină fiscală simplă, dar și o sarcină care poate fi dusă în spate de economie și de anumite sectoare”, a spus Adrian Câciu.

Lasă un comentariu