S-A INVENTAT VACCINUL ÎMPOTRIVA BĂTRĂNEȚII...

Distribuie pe:

Cercetătorii japonezi de la Universitatea Juntendo din Tokyo, citați de descopera.ro, susțin că au realizat un vaccin împotriva bătrâneții, care previne acumularea de celule zombi, cunoscute științific ca și celule senescente, asociate cu îmbătrânirea și cu mai multe boli cronice degenerative.

“Deocamdată, vaccinul anti-îmbătrânie a fost testat doar pe șoareci, dar serul s-a dovedita fi util pentru prevenirea anumitor boli legate de vârstă. Celulele senescente sunt celule normale care au încetat să se înmulțească, însă nu mor. În schimb, rămân ca niște zombi și eliberează substanțe chimice care pot declanșa inflamația în celulele sănătoase din jur.

Senescența poate fi cauzată de o serie de factori, inclusiv uzura generală a materialului genetic al celulei, care are loc la fiecare diviziune succesivă, precum și deteriorarea mai amplă a ADN-ului. Studii anterioare au constatat că eliminarea acestor celule senescente întârzie sau atenuează bolile legate de vârstă.

Noi am încercat să remediem această problemă prin dezvoltarea unui vaccin care oprește acumularea celulelor senescente. Astfel, am identificat o proteină în celulele senescente ale oamenilor și ale șoarecilor care a stat la baza conceperii unui vaccin peptidic, denumită, pe scurt, GPNMB. Răspunsul imun declanșat de vaccin împotriva acestui seno-antigen este suficient de puternic pentru a elimina celulele senescente din organism.

Pentru a testa vaccinul împotriva bătrâneții, am efectuat un experiment pe șoareci care sufereau de ateroscleroză, o îngroșare și întărire a pereților arterelor, des întâlnită la bătrânețe.

Nu numai că vaccinul a îmbunătățit ateroscleroza șoarecilor, dar concluzia studiului a fost, de asemenea, că a îmbunătățit îmbătrânirea normală și patologică la șoarecii în vârstă și a prelungit durata de viață a șoarecilor cu îmbătrânire prematură.

Deci, ne putem aștepta ca vaccinul să fie util în tratamentul rigidizării arteriale, diabetului și altor boli legate de îmbătrânire, însă cercetarea este abia în stadiile incipiente și vaccinul a fost aplicat doar la șoareci.

Însă, senescența celulară nu este singurul semn distinctiv al îmbătrânirii. Odată cu acumularea de celule zombi, persoanele în vârstă vor experimenta și scurtarea telomerilor, instabilitatea genomului, modificări epigenetice, epuizarea celulelor stem și alte semne biochimice ale îmbătrânirii.

Prin urmare, celulele senescente sunt doar o parte, a cărei rezolvare dă speranțe că, într-un viitor nu prea îndepărtat, s-ar putea încetini sau reversa îmbătrânirea”, afirmă oamenii de știință japonezi. (L.P.)

Lasă un comentariu