100.000 DE LUCRĂTORI STRĂINI NOU-ADMIȘI PE PIAȚA FORȚEI DE MUNCĂ ÎN 2022

Distribuie pe:

Pentru a acoperi deficitul de forță de muncă înregistrat în domenii precum cel al construcțiilor de clădiri, de drumuri, în restaurante, transporturi rutiere, hoteluri, panificație etc., Ministerul Muncii propune, pentru anul 2022, un contingent de 100.000 de lucrători străini nou admiși pe piață.

Conform datelor oficiale, în primele 8 luni ale anului trecut erau vacante 265.000 de locuri de muncă, aproape 60.000 dintre acestea fiind declarate în mod repetat de angajatori din cauză că nu s-au putut ocupa, în contextul în care oferta de locuri de muncă din partea angajatorilor era de aproximativ 480.000, iar cererea din partea celor care doreau să se angajeze - de aproximativ 200.000. În consecință, pentru a sprijini angajatorii să acopere această lipsă a forței de muncă, ei vor avea posibilitatea să apeleze la resursă umană din străinătate, dacă nu găsesc angajați români, astfel încât afacerile lor să nu intre în blocaj.

Cel mai mare deficit se înregistrează în construcții, principalele țări care furnizează lucrători în domeniu fiind: Turcia, India, Bangladesh, Vietnam, Nepal, Sri Lanka, Maroc, Pakistan, Ucraina, Egipt, China Serbia, Sudan.

Cei mai mulți angajați necalificați din construcții câștigă, în România, circa 700 de euro, pe când în străinătate salariul depășește 1.000 de euro, precizează surse din cadrul Federației Patronatelor Societăților din Construcții.

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu