PROIECT: PERSONALUL AERONAUTIC, TESTAT ÎNAINTEA ÎMBARCĂRII

Distribuie pe:

Ministerului Transporturilor și Infrastructurii (MIT) a lansat în dezbatere publică un proiect de ordin care prevede testarea medicală aleatorie a echipajelor de zbor, înaintea îmbarcării, precum și testarea posteveniment a personalului aeronautic navigant pentru stabilirea prezenței unor substanțe psihoactive, în cazul implicării acestuia într-un incident grav sau accident de aviație.

Proiectul a fost elaborat la recomandarea Autorității de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (AIAS), care consideră că, pe lângă testarea medicală, personalul aeronautic navigant ar trebui să fie supus, înainte de îmbarcare, și unei testări pentru depistarea alcoolemiei sau a consumului altor substanțe psihoactive, având în vedere și faptul că, în conformitate cu dispozițiile art. 114 din Legea nr. 21/2020 privind Codul aerian, efectuarea serviciului de către personalul aeronautic aflat sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive reprezintă infracțiune.

“Prevenirea, prin testări aleatorii, a intrării în serviciu a personalului aeronautic navigant cu probleme medicale sau aflat sub influența băuturilor alcoolice sau altor substanțe psihoactive reprezintă un element care poate contribui la creșterea standardelor de siguranță în aviația civilă.

Cea mai facilă metodă de testare aleatorie a personalului aeronautic navigant, înainte de îmbarcare, este prin implicarea transportatorului aerian, care este direct răspunzător de siguranța zborului și care totodată răspunde de eventualele daune sau prejudicii produse terților în timpul zborului.

Astfel, fiecare transportator aerian român își poate planifica activitatea de testare aleatorie a propriului personal aeronautic navigant, înainte de zbor, inclusiv pe cea de înlocuire a personalului depistat pozitiv sau cu probleme medicale, astfel încât activitatea de zbor să nu sufere întârzieri.

De asemenea, transportatorul aerian român va avea obligația să efectueze testarea posteveniment a personalului aeronautic navigant propriu, pentru stabilirea prezenței unor substanțe psihoactive, în cazul implicării acestuia într-un incident grav sau accident de aviație”, prevede proiectul de act normativ.

*

Propunerile, opiniile și sugestiile celor interesați pot fi transmise, până la data de 10 ianuarie 2022, la adresa de e-mail: consultare.publica@mt.ro. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu