CÂT AU CHELTUIT ROMÂNII PENTRU REVELION. TURISMUL RURAL A FOST ÎN TOPUL PREFERINȚELOR

Distribuie pe:

Românii își schimbă de la an la an preferințele în materie de turism. Acest lucru a fost reflectat în topul din acest an, stațiunile montane fiind situate pe locul al doilea. Se pare că românii au ales ca destinație pentru Revelion zonele rurale, unde au parte de obiceiuri și tradiții.

An de an, preferințele se schimbă, indiferent de domeniul despre care vorbim. În materie de turism, doar 121.000 de turiști au petrecut Revelionul într-o destinație din România. Potrivit informațiilor transmise de Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), vorbim despre o diferență de 32% față de Revelionul 2019/2022.

Nici cheltuielile totale nu s-au apropiat de cele din anii trecuți. Suma încasată la Revelionul 2021/2022 a fost de 25,6 milioane de euro, cu 40% mai mică față de cea din 2019/2020.

FPTR a transmis un comunicat în care vorbește și de modul în care românii au decis să își planifice vacanța de la final de an. Potrivit datelor oficiale, majoritatea rezervărilor pentru Revelion au fost făcute în ultimul moment. Față de anul trecut, românii au preferat să petreacă mai puțin timp în vacanță. Dacă în anii trecuți turiștii au optat pentru 5 nopți de cazare, în acest an mulți au optat pentru 3. Decizia a fost influențată de faptul că zilele nelucrătoare, de 1 și 2 ianuarie, au fost în weekend.

Turismul din Noaptea dintre Ani nu a fost unul prielnic unităților de cazare. O bună parte din ele au avut un grad mic de ocupare sau chiar au fost goale, mai precizează Federația Patronatelor din Turismul Românesc în comunicatul de presă, citat de evz.ro.

Care au fost destinațiile preferate de turiști pentru Revelion

Stațiunile montane nu s-au mai aflat în topul preferințelor turiștilor. Se pare că românii au optat pentru zonele rurale, acolo unde au parte de tradiții și obiceiuri la final de an. Chiar dacă acest tip de vacanță ocupă locul 1, cifrele arată o scădere față de anii trecuți. Aproximativ 48.000 de turiști au optat pentru Revelion rural, cu 20% mai puțini față de perioada 2019/2020.

Pe locul al doilea în clasament se află stațiunile montane. Peste 40.000 de turiști au preferat zăpada în Noaptea dintre Ani, însă cifrele din 2021 sunt cu 18% mai mici față de 2019.

Potrivit informațiilor oferite de FPTR, Valea Prahovei, Poiana Brașov, zona Rucăr-Bran, Păltiniș, Rânca și Straja au fost locațiile preferate de turiști în materie de munte. Dacă privim spre preferințele din zonele rurale, în capul listei se află Maramureș și Bucovina.

Anul acesta, turiștii au avut parte și de o noutate în materie de sporturi de iarnă. A fost deschisă prima pârtie olimpică de schi din România, dar și telegondola din stațiunea montană Borșa, situată la poalele Munților Pietrosul Rodnei.

Stațiunile balneare au înregistrat și ele scăderi în materie de turiști. În acest an, doar 16.000 de persoane au optat pentru astfel de destinații, cu 37% mai puțini față de anul 2019. Pachetele preferate de turiști au fost cele cu 3 nopți de cazare și demipensiune, petrecere de Revelion, dar și acces gratuit la piscină, saună și sala de fitness.

Nici restaurantele din Capitală nu s-au bucurat de un număr mare de clienți în Noaptea dintre Ani. Acestea au înregistrat o scădere de 57% față de anul 2019. Din cauza lipsei de turiști sau de personal, marea majoritate a hotelurilor din București au fost închise de Revelion.

Lipsa voucherelor de vacanță a dus la schimbări importante în turismul românesc

“E important de subliniat faptul că în unitățile de cazare din țară nu a existat limită de capacitate și au fost acceptate persoanele vaccinate sau trecute prin boală, precum și persoanele testate, iar în restaurante singura restricție a fost ca acestea să funcționeze la 50% din capacitate.

În anul 2021, lipsa voucherelor de vacanță a dus la creșterea numărului de turiști cazați în structuri neclasificate, care, în unele stațiuni, au ajuns să depășească numărul locurilor în unitățile clasificate. Astfel, jumătate dintre cei prezenți în stațiunile de pe Valea Prahovei au fost cazați în vile și apartamente neclasificate și au petrecut noaptea de Revelion în aceste structuri, cu mâncare și băutură adusă de acasă sau comandată online”, a menționat Dragoș Răducan, prim-vicepreședinte executiv al FPTR, citat în comunicat.

Conform informațiilor oferite de Federația Patronatelor din Turismul Românesc, românii nu au optat nici pentru vacanțele peste hotare. Numărul persoanelor care au cumpărat un sejur a fost în scădere cu 42% față de anul 2019.

Decizia de a achiziționa o vacanță a fost influențată de restricțiile impuse de unele țări. Pandemia provocată de virusul SARS-Cov-2 a produs multe schimbări, inclusiv majorarea tarifelor companiilor aeriene. Cei mai mulți români au optat pentru a-și organiza vacanța pe cont propriu, folosind platformele online destinate cazărilor sau biletelor de avion.

(sursa foto: Pico Mar Travel.ro; Sfatul Turnului)

Lasă un comentariu