OAMENII SĂRACI NU PREA SUNT CREZUȚI CÂND SUFERĂ...

Distribuie pe:

Psihologii americani de la Universitatea din Denver, Colorado, citați de descopera.ro, susțin că oamenii cu statut socio-economic relativ scăzut sunt mai respinși de cei din jur atunci când vine vorba de sensibilitatea la durere sau la dificultăți.

Chiar și personalul medical nu acordă atât de multă atenție la suferința unei persoane dacă aceasta este needucată sau săracă, iar medicii chiar prescriu mai puține medicamente în astfel de cazuri.

“După ce am realizat 10 experimente care au implicat peste 1.500 de participanți, am descoperit diferențe majore în modul în care oamenii au considerat și tratat durerea altei persoane, în funcție de nivelul de educație, ocupație și venit. De exemplu, un ospătar a fost considerat a simți mai puțină durere decât un avocat, iar acest fapt a fost adevărat indiferent de sexul sau etnia pacientului.

Aceste rezultate ar putea explica de ce pacienții cu niveluri mai înalte de educație, venit sau statut social au tendința să primească îngrijiri medicale mai bune pentru o varietate de afecțiuni dureroase în Statele Unite ale Americii. Fără îndoială, există și probleme structurale, precum lipsa accesului la îngrijiri medicale, însă stereotipurile culturale par să joace un rol important.

Durerea este un simptom incredibil de dificil de exprimat și interpretat. Deși experiența suferinței este universală, măsurarea durerii este subiectivă și interpretabilă în funcție de o gamă largă de prejudecăți umane.

Până acum, numeroase studii anterioare au arătat că suferința femeilor este subestimată în mod constant, la fel ca și cea a minorităților. Statutul socio-economic al unei persoane ar putea fi un factor adițional, iar studiul nostru este primul care a explorat această idee în detaliu.

Astfel, am concluzionat că simpla cunoaștere a statutului socio-economic al unui prieten sau străin (despre care cercetările sugerează că poate fi ușor dedus în urma indiciile verbale și nonverbale subtile) influențează cantitatea de durere care este atribuită persoanei în cauză, precum și cât de mult ajutor i se oferă.

De asemenea, rezultatele sugerează că oamenii tind să creadă că greutățile vieții îi întăresc pe cei care provin din medii socio-economice defavorizate, astfel ei devenind imuni la durere.

Deocamdată, nu ne este clar cum pot aceste experimente simple să fie aplicate la vizitele la medic sau la unitățile de urgență, însă rezultatele indică prezența clară a prejudecăților”, afirmă oamenii de știință americani. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu