DOI ANI DE COVID-19 “HAOS”, CUVÂNTUL CARE DEFINEȘTE, ÎN OPINIA MEDICILOR DIN LINIA ÎNTÂI, ANUL PANDEMIC 2021

Distribuie pe:

Pagina oficială a Platformei naționale de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19 (site web guvernamental) a publicat, recent, răspunsurile a nouă medici din linia întâi la un set de întrebări formulate de publicația news.ro, după doi ani de pandemie COVID-19.

Scăderea ratei de vaccinare, personalul medical insuficient, dezinformarea, lipsa de încredere în medici, dar și înclinația unor pacienți sau aparținători spre teorii conspiraționiste, lipsa de informare corectă a populației - fapt ce care a condus la neîncrederea în prestația cadrelor medicale, la supraaglomerarea sistemului sanitar, la suprasolicitarea personalului medical - sunt printre cele mai slabe puncte ale anului 2021, în opinia multor medici intervievați. Frustrare, dezamăgire, haos, sacrificiu, dispreț față de medici și lipsa de înțelegere pentru eforturile lor și pentru suferința bolnavilor de COVID- 19 sunt doar câteva din cuvintele ce caracterizează “bilanțul” la doi ani de pandemie.

Potrivit celor intervievați, 2021 a fost un an mai bun decât 2020 datorită experienței acumulate, dar și datorită existenței vaccinurilor și terapiilor la care cei mai mulți dintre pacienți au avut acces. Frica de o afecțiune necunoscută care a existat în 2020 s-a diminuat mult în acest ultim an, spun mulți medici, iar speranța a luat locul acesteia. Ei nădăjduiesc că anul 2022 va fi unul al echilibrului, “în care vom învăța să conviețuim cu virusul și să ne reîntoarcem pe cât posibil la viața normală de dinainte de pandemie”.

Medicii relatează unele momente impresionante la care au fost martori în acești doi ani, și pe care nu le vor uita curând:

“Momente impresionate au fost multe…locul de muncă ne supune des unor astfel de momente, Unitatea de Primiri Urgențe este scena unor adevărate drame, când tineri care aveau viața în față își găsesc sfârșitul pe un brancard de spital iar tu trebuie s[ fii cel ce anunță părinții, unde persoane în vârstă își iau la revedere de jumătatea cu care și-au împărțit viața, iar in 2021, în condițiile de pandemie, să fii nevoit sa anunți familia de decesul unui pacient pe care nu mai ajunge nici măcar să îl vadă, este înfiorător. Îmi aduc aminte că am avut un tânăr, 42 ani, dependent de ventilator, căruia îi era frică de moarte, atât de frică încât, plângând, m-a implorat să mai stau puțin cu el, măcar puțin, să nu plec, pentru că știe că va muri și îi e frică să moară singur , și-l țineam de mâini, și încercam să-l liniștesc, am stat așa vreo 20 de minute apoi am lăsat un student voluntar să-i fie alături… În cursul nopții a ajuns intubat și două zile mai târziu i-am anunțat mama că a pierdut lupta cu moartea”, povestește dr. Fiorella Mitoiu, medic - șef la UPU Sf. Pantelimon din Capitală, adăugând că medicii au intrat în fiecare val pandemic “cu același personal suprasolicitat fizic”.

“La nivel de societate, am avut șocul să constatăm că «am învins pandemia»,că nu știm nici acum pe ce opinii s-au bazat deciziile autorităților care au permis transmiterea comunitară intensă a virusului cu mutația delta. Și nici nu vom afla, pentru că, se pare, autoritățile, și nu mă refer la cele medicale, au ales să tacă și să ne ignore!

Unde au tăcut autoritățile medicale - și nu au făcut bine - a fost că nu au reacționat ferm la vocile medicale sau nemedicale care au răspândit dezinformări, neadevăruri, știri false, fără dovezi și susținere științifică! Așa ceva nu trebuie să mai acceptăm! E suficient răul deja făcut și trebuie să învățăm aceste lecții. Dacă nu le învățăm, consecințele sunt decesele evitabile pe care nu și le asumă nimeni până la urmă!

Multe lucruri care s-au dovedit greșeli pe care nu trebuie să le mai repetăm! Îmi este dor de solidaritatea din primele luni din pandemie, când fiecare se străduia să ajute cu ce putea sistemul sanitar! Oamenii aceia există și acum, nu ar fi rău ca liderii să învețe ceva din lecția asta și să încerce să adune aceste energii în proiecte benefice, cu impact pozitiv pentru societate”, conchide conf. dr. Elena Copaciu, medic primar ATI la Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș”.

Doctorii consideră că omul/ personajul anului 2021 este unul colectiv - toate cadrele medicale care au îngrijit pacienți COVID, cu o mențiune aparte pentru urgentiști și ATI-iști, care “au fost realmente traumatizați de ce au văzut și au fost nevoiți să muncească în condiții de front”. (sursa, foto și text integral - https://www.facebook.com/ROVaccinare)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu