ÎN CEI DOI ANI DE PANDEMIE, OMENIREA S-A ÎMBOLNĂVIT DE... LÂNCEZIRE!

Distribuie pe:

Un renumit psiholog american, Adam Grant, citat de descopera.ro, susține că a reușit să dezlege starea emoțională de care a fost cuprinsă omenirea în cei doi ani de pandemie Covid-19.

El a numit această stare “languishing”, adică un fel de lâncezire, în care ne lipsește simțul scopului în viață, iar bucuria și alte plăceri simple și-au pierdut sensul pe care l-au avut cândva. Nu este vorba de depresie sau epuizare, ci de faptul că ne lipsește motivația de a acționa, că suntem într-o stare de blocaj.

Simptome

“Lâncezirea este sentimentul de a te simți blocat și de a avea un gol în viața ta. Te simți ca și cum îți încurci zilele, ca și cum ai privi viața ta printr-un geam aburit și ai vedea-o în ceață.

Când ești în această stare mintală și emoțională, s-ar putea să nu vezi rostul lucrurilor. Este greu să aștepți cu nerăbdare să ți se

întâmple lucruri noi sau pozitive în viața ta. Nu te simți neapărat fără speranță, dar… lâncezești”, explică psihologul american.

El adaugă că simptomele lâncezirii pot fi unice pentru fiecare persoană, dar în general includ un sentiment de blocare sau senzația că viața a stagnat, sentimente de gol, lipsa de motivație și lipsa generală de bunăstare mintală (fără să fie identificată vreo boală).

Amprenta Covid

Cei doi ani de pandemie Covid au perturbat viața pe întreaga planetă, reprezentând o amenințare pentru viața fiecărui om și a celor pe care acesta îi iubește. Mulți oameni au găsit modalități de a se adapta schimbărilor, iar alții s-au străduit să facă față fricii. Aceste sentimente pot pune presiune asupra stării mintale și pot duce la lâncezire.

Un studiu internațional realizat pe aproape 10.000 de persoane din 78 de țări a evaluat răspunsul participanților la stres, depresie și alți factori legați de Covid. Participanții și-au raportat răspunsurile la restricții și la modul în care au făcut față schimbărilor drastice ale vieții, muncii, călătoriilor și relațiilor.

În general, răspunsurile au indicat că majoritatea dintre ei a început cu un nivel moderat de sănătate mintală, însă aproximativ 10% dintre oameni lâncezeau după lockdown.

Mulți asociau nivelurile scăzute de sănătate mintală cu probleme financiare, printre care se număra și imposibilitatea de a obține provizii pentru a-și satisface nevoile de bază.

Soluții

Deși efectele lâncezirii pot trece neobservate atunci când nu există semne clare de depresie sau alte boli mintale, psihologii afirmă că există soluții pe care le putem lua pentru a fi proactivi și pentru a ne proteja bunăstarea mentală.

Acestea includ idei precum alocarea timpului pentru a ne cufunda într-o activitate. De asemenea, trebuie să evităm comportamente precum verificarea obsesivă a e-mailului sau schimbarea sarcinilor prea des.

Specialiștii sunt de părere că managerii pot ajuta angajații să evite lâncezirea prin stabilirea unor obiective clare și să le ofere acestora timpul și resursele de care au nevoie pentru a-și face treaba. Totodată, pot oferi angajaților lor mai multe feedback-uri despre munca și progresul lor.

În plus, practicile de conștientizare și terapia cognitivă și comportamentală sunt identificate ca fiind soluții de inițiere a vindecării. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu