24 DE ORE, ÎN ROMÂNIA ȘI ÎN LUME

Distribuie pe:

GUVERNUL A PRELUNGIT STAREA DE ALERTĂ!

Guvernul a adoptat, în ședința de ieri, hotărârea privind prelungirea stării de alertă,începând cu data de 8 ianuarie, precum și stabilirea măsurilor pentru combaterea pandemiei de COVID-19.

Una dintre modificările aduse de actul normativ se referă la purtarea măștii de tip medical sau FFP2 în toate spațiile închise și deschise.

“Aceasta reprezintă una dintre cele mai eficiente măsuri de prevenție a COVID-19 la nivelul Uniunii Europene. FFP înseamnă “piesă facială filtrantă” și este un standard european pentru eficiența măștii. Acest tip de mască filtrează cel puțin 94% din toți aerosolii, inclusiv virusurile din aer precum SARS-CoV-2”, se arată în comunicatul dat publicității.

Fac excepție de la purtarea măștii de tip medical sau FFP2 în toate spațiile închise și deschise: copiii cu vârsta mai mică de 5 ani; persoanele care sunt singure în birou; prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane; reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane; vorbitorii aflați în spații închise sau deschise, cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare dintre celelalte persoane din public; persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive.

Se menține propunerea privind participarea persoanelor la activități până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori. Participarea persoanelor va fi permisă în limita a 30% din capacitatea maximă a spațiului în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mare de 1/1.000 de locuitori, regulă de la care sunt exceptați operatorii economici a căror activitate de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și la terase, unde este permisă participarea până la 50% din capacitatea maximă a spațiului în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

Acești operatori economici sunt restricționați la 30% din capacitatea maximă a spațiului în situația în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori. Aceeași măsură se aplică și în ceea ce privește activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, precum și la terasele acestora, menționează reprezentanții Executivului.

NEMULȚUMIRI ALE PRODUCĂTORILOR ROMÂNI CARE VÂND ÎN SUPERMARKETURI

Producătorii români care vând în centrele comerciale și în supermarketurile din incinta acestora au înregistrat o diminuare a vânzărilor cu 50% din cauza scăderii numărului de cumpărători, susțin reprezentanții Asociației Forța Fermierilor, într-un comunicat dat, ieri, publicității.

În numele producătorilor agroalimentari din România, aceștia solicită Guvernului să oprească discriminarea la care sunt supuși cei care livrează hrană românească în supermarketuri, prin adoptarea unei politici unitare privind accesul consumatorilor în retail, în condițiile pandemiei de COVID-19.: “În prezent, apreciem că se aplică în prezent un dublu standard în ce privește condițiile de acces ale consumatorilor: în cazul supermarketurilor din cadrul marilor centre comerciale de tip mall este obligatoriu pentru consumatori să prezinte certificatul verde, iar în cazul supermarketurilor unde accesul este direct nu există această obligativitate”, se menționează în comunicat.

Reprezentanții asociației susțin că prin aplicarea acestei discriminări la adresa consumatorilor privind modul de acces în magazinele care vând produse alimentare, producătorii români sunt afectați dramatic, în schimb consumul de produse din import și din comerț intracomunitar nu este influențat semnificativ.

Conform sursei citate, produsele agroalimentare românești sunt “într-o concurență acerbă, de multe ori neloială, chiar în propria țară, cu produse din comerț intracomunitar și din import, provenind din țări care îi subvenționează masiv, transparent sau mascat, pe proprii producători agroalimentari”.

“Anul 2021 va înregistra, din păcate, un record trist al deficitului balanței comerciale cu produse agroalimentare: în jur de 2,5 miliarde de euro. Repetăm, cine dorește să pună pe butuci agricultura națională și industria alimentară autohtonă? Asociația Forța Fermierilor este alături de autorități în lupta pentru limitarea efectelor pandemiei de COVID-19, comunică activ membrilor toate deciziile luate de Guvern în acest sens, înțelegem că sunt necesare restricții pentru a reveni la o viață normală. Ce nu înțelegem este existența unor discriminări în cadrul aceleași categorii de retail, discriminare care îi afectează grav pe producătorii români de produse agroalimentare, în condițiile în care grosul vânzărilor lor merge în zona de retail din mall-uri. Vrem doar ca producătorii români să poată să se întâlnească, la raft, cu consumatorii români, pe picior de egalitate cu importurile și comerțul intracomunitar. Să fie o practică unitară, atât solicităm, în numele celor care produc hrană românească!”, se mai precizează în documentul citat.

PESTE 2 MILIOANE DE CAZURI DE CONTAGIERE CU NOUL CORONAVIRUS ÎN 24 DE ORE, LA NIVEL GLOBAL, ASOCIAT RĂSPÂNDIRII VARIANTEI OMICRON

Serviciile sanitare naționale au raportat la OMS 2,29 milioane de cazuri în data de 5 ianuarie. Însă, în pofida creșterii puternice a numărului de cazuri, dublă sau chiar triplă comparativ cu “vârfurile” înregistrate în valurile precedente, numărul persoanelor decedate din cauza coronavirusului se menține stabil, cu 7.000 de decese la nivel global înregistrate în 5 ianuarie, o cifră care se încadrează în media înregistrată în ultimele trei luni.

De la începerea pandemiei de coronavirus, care intră în al treilea an, la nivel global au fost confirmate 293 de milioane de îmbolnăviri cu SARS-CoV-2, din care 5,4 milioane de decese, ceea ce reprezintă 1,8% din total.

CREȘTEREA PREȚURILOR ESTE CEA MAI MARE ÎNGRIJORARE A ROMÂNILOR ÎN ACEST AN

Potrivit unui studiu Ipsos (una dintre cele mai mari companii de cercetare de piață din lume), realizat la nivel internațional (33 de țări) , românii au avut un an dificil într-o măsură mult mai mare comparativ cu media țărilor investigate, însă se declară optimiști cu privire la 2022. Ei sunt îngrijorați de creșterea prețurilor, nu cred că vom deveni mai toleranți cu ceilalți și sunt sceptici în privința vaccinării masive anti-COVID-19 la nivel mondial.14% dintre angajații români spun că ar demisiona și-ar căuta alt loc de muncă dacă li s-ar impune condiții precum vaccinarea sau testarea pentru a-și păstra slujba. Ponderea acestora e de aproape trei ori mai mare față de media globală, conform studiului citat. În același timp, 15% declară că ar găsi o modalitate de a păcăli sistemul și a-și păstra locul de muncă în absența vaccinării sau testării.

PREȘEDINTELE FRANȚEI VREA “SĂ-I SCOATĂ DIN SĂRITE” PE NEVACCINAȚI

Adunarea Națională a Franței a adoptat ieri, în prima lectură, proiectul de lege ce transformă pașaportul sanitar în pașaport de vaccinare. Documentul trebuie să fie examinat de Senatul dominat de dreapta, la începutul săptămânii viitoare, pentru a intra în vigoare pe 15 ianuarie, după cum dorește guvernul, însă este de așteptat ca acest lucru să fie amânat cu câteva zile.

Odată intrat în vigoare, toate persoanele de peste 12 ani vor trebui să facă dovada vaccinării pentru a accede la activități recreative, la restaurante și baruri, târguri și transportul public interregional. Un test negativ nu va mai fi suficient, exceptând accesul către instituțiile și serviciile de sănătate.

Printre amendamente, deputații au majorat de la 12 la 16 ani vârsta de la care va fi necesar un pașaport de vaccinare pentru ieșirile cu școala sau activități extrașcolare.

Premierul francez Jean Castex a venit el însuși miercuri după-amiaza să le ceară parlamentarilor să accelereze aprobarea proiectului de lege, după blocajul provocat de afirmațiile lui Emmanuel Macron: “Pe cei nevaccinați, vreau foarte tare să-i scot din sărite. Și, prin urmare, vom continua să o facem, până la capăt. Aceasta este strategia”, a declarat șeful statului francez într-un interviu pentru ediția de marți a cotidianului Le Parisien. “Atunci când libertatea mea o restrânge pe cea a altora, devin un iresponsabil. Un iresponsabil nu mai este un cetățean”, a adăugat Macron.

În timpul dezbaterilor, ministrul sănătății Olivier Veran a anunțat că miercuri au fost înregistrate în Franța alte 335.000 de noi contaminări cu COVID-19, un record după cele 271.686 cu o zi înainte.

Totodată, el și-a exprimat satisfacția că alți 66.000 de francezi au primit miercuri o primă doză de vaccin, cifră ce nu a mai fost atinsă de la 1 octombrie, dând de înțeles că această creștere puternică are legătură cu dezbaterile asupra pașaportului de vaccinare și cu afirmațiile controversate ale lui Emmanuel Macron. (surse - agerpres.ro, EFE, AFP, CNN, AP)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu