OMUL CAUTĂ PERICULOS SĂ DEVINĂ PROPRIUL DUMNEZEU

Distribuie pe:

O lectură captivantă, pe care v-o recomand, cartea lui Yuval Noah Harari, bestseller-ul “Homo Deus, o scurtă istorie a zilei de mâine”, o lucrare provocatoare cu privire la viitorul umanității și încercarea contemporană asiduă de a transforma oamenii în zei.

Câteva perspective ale cărții: de-a lungul secolului trecut, omenirea a reușit să facă imposibilul și să controleze foametea, ciuma și războiul. Acest lucru poate părea greu de acceptat, dar, după cum explică Harari, foametea, ciuma și războiul s-au transformat, din forțe de neînțeles și incontrolabile ale naturii, în provocări gestionabile. Pentru prima dată, mor mai mulți oameni din cauza faptului că mănâncă prea mult, decât din cauza faptului că mănâncă prea puțin; mor mai mulți oameni de la bătrânețe decât din cauza bolilor infecțioase; și mai mulți oameni se sinucid decât sunt uciși de soldați, teroriști și criminali împreună. Americanul obișnuit are șanse de o mie de ori mai mari să moară din cauza supraalimentației nesănătoase, decât din cauza terorismului Al Qaeda.

În aceste condiții, ce va înlocui foametea, ciuma și războiul în fruntea agendei și a priorităților umane? Ca zei autoreferențiali ai planetei Pământ, ce destine ne vom stabili și ce căutări vom întreprinde? Homo Deus ex plorează proiectele, visele și coșmarurile care vor modela secolul XXI - de la depășirea morții până la crearea vieții artificiale. Cartea pune întrebări fundamentale: unde mergem de aici? Și cum vom proteja această lume fragilă de propriile noastre puteri distructive? Aceasta este următoarea etapă a evoluției periculoase către Homo Deus.

Yuval Noah Harari este doctor în istorie la Universitatea din Oxford și predă prelegeri la Departamentul de Istorie de la Hebrew Universitatea din Ierusalim, specializată în istoria lumii. Prima sa carte, Sapiens, a fost tradusă în douăzeci și șase de limbi și a devenit un bestseller în SUA, Marea Britanie, Franța, China, Coreea și numeroase alte țări. În 2010 a devenit președinte al Societății Regale de Literatură. Este stabilit și trăiește în Londra.

MARIUS PAȘCAN

Lasă un comentariu