O VICTORIE A ROMÂNISMULUI LA TÂRGU-MUREȘ

Distribuie pe:

Instanțele de judecată au decis ca Piața Memorandumului să își păstreze denumirea, anulând Hotărârile de Consiliul Local nr. 154/2021 și 155/2021 emise la inițiativa primarului municipiului Târgu Mureș, Soos Zoltan și împinse prin consiliul local de către UDMR alături de POL.

S-a demonstrat din nou că actuala conducere a Primăriei Târgu Mureș nu are în vedere respectarea legii și a bunului simț, prioritară fiind marcarea teritoriului în stil etnic. Schimbarea denumirii Pieței Memorandumului cu cea de Gecse Daniel, fără nicio justificare practică sau de utilitate publică nu face decât să ilustreze viziunea medievală a liderilor UDMR. Deși Mișcarea Memorandistă reprezintă un feno-men istoric care a avut loc la sfârșitul secolului al XIX-lea prin care s-au cerut drepturi sociale, economice și politice românilor transilvăneni, care au delegat peste 300 de personalități fruntașe din rândurile lor pentru a efectua ceremonia ducerii petiției în capitala imperială Viena la împăratul Franz Joseph. În urma vicleniilor purtate din umbră ca o metodă de conduită neloială și de falsificare a istoriei, guvernanții de la Budapesta, ca parte a dualismului, au zădărnicit o soluție favorabilă pentru români, aceasta deși era dreaptă, loială și nu aducea nicio îngrădire altor naționalități decât că se aducea “ o egală îndreptățire” cu cea a popoarelor conlocuitoare; făcând astfel ca delegația Memorandiștilor să nu fie primită la Curtea Imperială.

Prin încercarea de schimbare a denumirii “Piața Memorandumului” se intră din nou cu cizmele în istorie, se batjocorește comunitatea românească a municipiului iar autoritățile locale care au votat și admis aceste hotărâri nu fac altceva decât să repete în timp ceea ce a făcut justiția ungurească din secolul al XIX-lea la procesul memorandiștilor din Cluj.

Tribunalul Mureș a admis astfel Acțiunea în contencios administrativ a celor peste 60 de reclamanți, locuitori din Piața Memorandumului și din str. Bradului, simpli cetățeni de etnie română dar și maghiară, nemulțumiți de aceste decizii absurde care nu aveau alt scop decât ambițiile politice străine de interesul comunității. Fără ca acești cetățeni să fie întrebați, fără un dialog onest și o dezbatere publică, locuitorii din aceste două locuri aveau să fie supuși la cheltuieli inutile, drumuri, ore pierdute la cozi și birocrații absurde doar pentru că Zoltán Soos și UDMR își doresc să rescrie istoria și să șteargă orice element românesc din peisajul târgumureșean. Alături de acești cetățeni au venit asociații culturale și civice, consilieri locali și specialiști în drept, fiind reprezentați de dl. avocat Ioan Sabău-Pop și dl. profesor Nicolae Ploeșteanu în acest demers juridic complicat și deopotrivă încărcat de semnificație.

Avem o datorie civică și morală de a apăra simbolurile, denumirile și istoria noastră, mai ales când discutăm de momente pline de sacrificiu precum efortul memorandiștilor. Aceștia întruchipează clipa ieșirii din pasivitate a românilor ardeleni, un exemplu relevant pentru atât de mulți români care încă se află într-un somn adânc atunci când vine vorba de apărarea comunității din care fac parte. Ei bine, de data aceasta românii s-au trezit! Au luat atitudine și, îndreptându-se prin căile legale spre acțiunea în instanță, au demonstrat că dreptatea este de partea lor, și prin aceasta se transmite un mesaj clar! Încetați să vă mai bateți joc de statuile, clădirile, instituțiile și denumirile românești din Târgu Mureș! Vom veghea atent și vom avea grijă ca orice încălcare a legii, precum cea din prezent să fie taxată dur de către instanțele de judecată.

Altele sunt prioritățile orașului nostru, nevoile acute, evidente la fiecare pas care ar trebui rezolvate de actuala administrație, iar nu eforturi partizane cu substrat naționalist. Nu vom avea parte de o reală dezvoltare a municipiului atâta timp cât liderii urbei rămân ancorați în mentalități și viziuni raportate doar la elementul etnic.

GRUPUL CIVIC “MUREȘ 1918”

Lasă un comentariu