OFICIALITĂȚI EUROPENE IMPORTANTE VIZITEAZĂ PARISUL PENTRU A MARCA DEBUTUL PREȘEDINȚIEI FRANCEZE A CONSILIULUI UE

Distribuie pe:

Șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen s-a întâlnit vineri, la Paris, cu președintele Emmanuel Macron pentru a marca începerea președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene, la capătul unei săptămâni agitate pe plan intern pentru șeful statului francez, informează DPA.

La finalul săptămânii trecute, Macron s-a văzut prins într-un scandal legat de arborarea drapelului Uniunii Europene pe Arcul de Triumf din Paris pentru a celebra debutul președinției franceze a Consiliului UE. Mai mulți politicieni francezi de dreapta, inclusiv extremiști, au considerat acest gest un afront adus identității franceze.

De asemenea, Emmanuel Macron a fost criticat în această săptămână pentru limbajul folosit atunci când s-a referit la strategia națională de vaccinare anti-COVID-19.

În cele șase luni în care Franța va asigura președinția Consiliului UE în această țară vor avea loc alegeri prezidențiale, prevăzute pentru luna aprilie. În vizita la Paris, Von der Leyen este însoțită de echipa sa de comisari europeni, care se vor întâlni cu membrii parlamentului și cu miniștri francezi.

Macron, care se poziționează ca un susținător ferm al integrării europene, va prezenta prioritățile țării sale la conducerea Consiliului UE.

“Președinția franceză (a Consiliului UE) trebuie să fie un moment al adevărului pentru reglementarea și responsabilitatea platformelor digitale, prețul carbonului la frontierele europene în cazul produselor importate, salariul minim și relația cu Africa”, a menționat șeful statului francez într-o declarație scrisă. (AGERPRES)

MAE: AMBASADA ROMÂNIEI ÎN KAZAHSTAN NU A PRIMIT SOLICITĂRI DE ASISTENȚĂ CONSULARĂ

Ambasada României în Kazahstan nu a primit nicio solicitare de asistență consulară sau evacuare, ci doar patru solicitări de informații privind situația de securitate și programul zborurilor companiilor aeriene, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

MAE reiterează că Ambasada României la Nur-Sultan este pregătită să acorde asistență consulară și reiterează recomandarea ca cetățenii români care se confruntă cu o situație cu caracter de urgență să contacteze Ambasada României în Republica Kazahstan la numărul de telefon de urgență: +77.771.926.464.

Președintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev a declarat vineri că a autorizat forțele de poliție să deschidă focul `'fără avertisment'' împotriva `'teroriștilor'', a respins orice fel de negocieri și a promis `'eliminarea bandiților înarmați'' pentru a pune capăt revoltelor fără precedent din această țară din Asia Centrală, care durează de mai multe zile, transmit AFP și Reuters.

“Am dat ordin să se tragă fără avertisment pentru a ucide”, a declarat Tokaev într-o alocuțiune televizată, adăugând că “teroriștii continuă să distrugă bunurile și să folosească armele împotriva cetățenilor”.

Tokaev i-a “mulțumit în mod special” președintelui rus Vladimir Putin pentru reacția și ajutorul său rapide și pentru că a trimis trupe. El a mulțumit și liderilor Chinei, Uzbekistanului și Turciei pentru asistența acordată în stoparea revoltelor.

Președintele kazah a indicat că trupele de menținere a păcii trimise de Rusia și de state vecine au sosit în Kazahstan la cererea autorităților kazahe și că se vor afla în această țară pentru o scurtă perioadă de timp pentru a asigura securitatea.

Totodată, Ministerul Apărării rus a anunțat că unități militare ruse sunt trimise pe calea aerului în Kazahstan “24 de ore din 24” și controlează aeroportul din Almatî împreună cu forțele de ordine locale, a relatat Interfax, preluată de Reuters. Controlul asupra aeroportului a fost preluat miercuri de un grup de protestatari, dar un reporter Reuters care s-a deplasat acolo joi a declarat că personalul de securitate kazah i-a scos deja pe protestatari din acel perimetru.

La solicitarea guvernului kazah, Moscova a trimis militari ca parte a desfășurării unei “forțe colective de menținere a păcii” a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), organism aflat sub controlul Rusiei.

LEGEA PRIVIND ÎNFIINȚAREA DIRECTORATULUI NAȚIONAL DE SECURITATE CIBERNETICĂ, ÎNLOCUITORUL CERT-RO, PROMULGATĂ

Noua instituție va înlocui CERT-RO. În perioada următoare, DNSC urmează să preia personalul, infrastructura și atribuțiile fostului CERT-RO. Directoratul este conceput ca o instituție civilă de anvergură, capabilă să devină în scurt timp un Centru de excelență recunoscut pe plan internațional și național.

Legea stabilește că DNSC are responsabilități privind securitatea cibernetică a spațiului cibernetic național civil, componentă a securității naționale. Actul normativ mai stipulează că instituția “îndeplinește atribuțiile de autoritate competentă de securitate cibernetică la nivel național pentru furnizorii de servicii de găzduire/hosting, de servicii tip cloud și furnizorii de rețele de distribuție de conținut”. (AGERPRES)

PREȘEDINTELE KAZAHSTANULUI ORDONĂ SĂ SE TRAGĂ ÎN PROTESTATARI: “CE DISCUȚII SĂ AVEM CU BANDIȚI ȘI TERORIȘTI? TREBUIE SĂ-I DISTRUGEM!”

Președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev a anunțat, într-un discurs televizat, că a ordonat trupelor de securitate “să tragă fără avertisment” în protestatari.

Președintele a respins orice dialog cu cetățenii nemulțumiți, considerându-i bandiți și teroriști.

“Ce fel de discuții putem să avem cu criminali? Ne-am confruntat cu bandiți înarmați bine pregătiți, din țară și din străină-tate. Mai exact, cu teroriști. Deci, trebuie să-i distrugem, și asta se va întâmpla curând”, a spus președintele Kazahstanului, po-trivit BBC, citat de spotmedia.ro.

Focuri de armă au fost auzite și în cursul dimineții de vineri în Almatî, epicentrul protestelor antiguvernamentale, ce au izbucnit la sfârșitul săptămânii trecute după ce autoritățile din această țară autoritară au dublat prețul gazului petrolier lichefiat (GPL), folosit de majoritatea cetățenilor pentru alimentarea mașinilor.

Tokayev a spus că în Almatî “20.000 de bandiți” au atacat forțele de ordine.

Într-un comunicat anterior, Ministerul de Interne anunțase că “26 de criminali înarmați” au fost uciși, dar și 18 polițiști, și mii de oameni arestați.

Kazahstanul a cerut ajutorul Rusiei pentru înăbușirea protestelor și 2.500 de soldați au fost trimiși să “restabilească pacea”. În adresa sa, Tokayev i-a mulțumit lui Vladimir Putin pentru ajutor.

Kazahstanul are graniță cu Rusia la nord și cu China la est. Fosta republică sovietică, de mărimea Europei de Vest, este bogată în resurse minerale. Aici se află 3% din rezervele globale de petrol, dar și depozite importante de gaz și cărbune.

După izbucnirea protestelor, guvernul a demisionat și chiar a promis că pentru șase luni va menține prețurile la nivelul anterior, dar nu a fost de ajuns pentru a stinge scânteia revoluției, așa că a recurs la forță letală.

Magnitudinea bilanțului protestelor din ultimele zile nu poate fi cunoscută cu exactitate, având doar cifrele oficiale. Autoritățile au restricționat accesul la Internet și sunt publicate imagini și date care susțin firul narativ prezentat de regimul autoritar.

(Foto: captură video Sharjah24 News)

Lasă un comentariu