BANI DE LA BUDAPESTA PENTRU CĂLĂREȚII DIN SECUIME

Distribuie pe:

Árpád János Potápi, secretar de stat responsabil pentru politici naționale în cadrul Cancelariei Prim-ministrului ungar, a anunțat, joi, subvenționarea sporturilor ecvestre din Ținutul Secuiesc cu 100 de milioane de forinți, în cadrul unui forum tematic, desfășurat la Băile Homorod.

Oficialul ungar a declarat (sursa - MTI) că, în cadrul programului, toate cele 28 de asociații ecvestre înregistrate în Ținutul Secuiesc vor primi sume din care vor putea face programe pe care, cu forțele proprii, nu le-ar fi putut realiza decât în 2-5 ani.

Potápi a subliniat că, acum, la 101 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, se poate vorbi de un spațiu unitar și în cazul sportului din Bazinul Carpatic. Politicianul a mai menționat că echipele de fotbal cu legături maghiare din Ținutul Secuiesc, Slovacia și Voivodina performează bine în campionatele naționale din țările respective, iar în Erste Liga de hochei, cluburile din Transilvania oferă performanțe remarcabile.

Secretarul de stat a mai subliniat că promovarea sporturilor ecvestre este importantă deoarece și calul face parte din identitatea maghiară. El a explicat că, potrivit unor ipoteze, diferite triburi asiatice, în timpul procesului de domesticire a calului, au format o alianță care ulterior a fost numită “maghiari”. Acesta a mai adăugat că stilul de viață nomad, pe cai, i-a condus pe maghiari și în Bazinul Carpatic.

În discursul său, Péter Makkai, secretar de stat în Ministerul Muncii și Solidarității Sociale din România, a declarat că a susține inițiativa de a include meseria de terapeut ecvestru și crescător-îngrijitor de cabaline în Lista ocupațiilor COR din România.

Potrivit lui Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, viața ecvestră din Ținutul Secuiesc a pășit pe un nivel superior de profesionalizare. Numărul persoanelor care trăiesc din asta este în creștere, ceea ce înseamnă că, în această regiune, există viitor pentru creșterea cailor și pentru sporturile ecvestre. (foto - 365romania.ro) (I.S.)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu