VETERANUL DE RĂZBOI ȘUTEU GHEORGHE NE-A PĂRĂSIT

Distribuie pe:

În 20 decembrie 2021 a plecat la ceruri cel mai longeviv cetățean al comunei Bogata, județul Mureș, veteranul de război Gheorghe ȘUTEU.

S-a născut în zi de mare sărbătoare - Înălțarea Sfintei Cruci, la 14 septembrie 1921. A copilărit în localitatea Gheja, alături de sora mai mare, Silvia, și părinții săi, Maria și Ioan, până la 14 ani, după care s-a mutat în Ranta Bogății, iar din 1975 în vatra satului Bogata.

Veteranul de război GHEORGHE ȘUTEU a fost încorporat la 20 ianuarie 1942, în Regimentul 6 Pionieri, din Divizia 20 Infanterie.

După o perioadă de instruire de bază la partea sedentară a diviziei, în Alba Iulia, a continuat ca gradat instructor la aceeași unitate, pentru pregătirea noilor recruți, până în primăvara anului 1944, când a fost trimis cu unitatea sa pe frontul din Moldova, în zona Piatra Neamț - Roman. Avea gradul de caporal.

După 23 august 1944, fiind în pericol de a fi luat prizonier de partea sovietică, se retrage cu o parte din unitate spre Brașov, prin munți și hotărăște să ajungă acasă.

Conștient fiind că ar putea fi declarat dezertor, se prezintă la unitatea sa din Alba Iulia, când deja se declanșaseră luptele pentru eliberarea Ardealului. Participă la acțiuni de luptă în cadrul Batalionului 18 Pionieri, din Divizia 18 Infanterie, pe direcția Câmpia Turzii, Viișoara, Cojocna, Cluj, Zalău, Carei.

După 25 octombrie 1944 luptă pe teritoriul Ungariei, participând la acțiunile de la Nyiregyhaza și Debrețin.

În luptele pentru forțarea râului Tisa, se remarcă prin acțiuni curajoase la trecerea subunităților de infanterie peste râu și în salvarea multor militari ce erau pe punctul de a se îneca, fapte pentru care a fost decorat cu Ordinul ,,Bărbăție și Credință” cu spade și avansat la gradul de sergent.

În Cehoslovacia a participat la luptele din Munții Tatra și de la Banska Bystrica.

Încheierea celui de-al Doilea Război Mondial l-a găsit în apropierea orașului Brno, unde, după aproximativ o lună de odihnă și refacere, pornește împreună cu unitatea, pe jos, spre țară, până la Alba Iulia, de unde a fost lăsat la vatră.

După război, în anul 1947, veteranul nostru s-a căsătorit cu Anica Cătană din satul Dătășeni, cu care a avut trei copii, Gheorghe, Ioan și Vasile.

În prezentarea biografiei veteranului de război Șuteu Gheorghe, părintele paroh Ulea Petru a ținut să sublinieze următoarele:

,,Întotdeauna nenea Gheorghe a fost văzut de ceilalți ca un înțelept al satului, un fel de Moromete, dacă ar fi să ne gândim la romanele scriitorilor noștri clasici. Era tăcut, serios, dar familia și apropiații au cunoscut și cealaltă partea a sa, a umorului fin pe care-l avea. Deși nu a făcut multă școală, a fost un om extrem de citit și cultivat. Nepoții și vecinii care l-au cunoscut și-l amintesc stând mereu în fața casei, având în mână o carte sau un ziar. A ținut foarte mult ca fiii săi, Gheorghe, Ioan și Vasile, să facă carte, să învețe, de aceea i-a susținut cât aceștia au fost la școli în București și în Cluj Napoca, dar și după aceea.

Și s-a bucurat sincer de fiecare dintre cei 7 nepoți, pe care i-a văzut crescând rând pe rând. Însă viața sa gravita nu doar în jurul familiei și a casei, ci și în jurul bisericii, fiind un om credincios, slijind lui Dumnezeu și prin faptul că a făcut parte ani mulți din coratorii bisericii.”

În urmă cu 3 luni, cu ocazia aniversării celor 100 de ani împliniți, declara modest, în fața celor prezenți în biserica din localitate, că a mers la luptă pentru neam și țară, făcându-și datoria până în ultima zi de război.

Funeraliile cu onoruri militare au fost asigurate de Garnizoana Târgu-Mureș, detașamentul de onoare fiind constituit din militari ai Batalionului 54 Sprijin ,,Horea, Cloșca și Crișan” Târgu Mureș.

Au ținut, de asemenea, să-i acorde onorul pentru ultima dată președintele Filialei Mureș a Asociației Naționale a Veteranilor de Război general-maior (rtr.) Gheorghe POPA, comandantul Comenduirii de garnizoană locotenent-colonel Sergiu-Petru COLCERIU și plutonierul adjutant principal (rtg.) Viorel MOLDOVAN.

La funeralii a fost prezentă și doamna primar a comunei Bogata, Doina COC, cea care a avut o implicare deosebită în organizarea aniversării celor 100 de ani ai veteranului.

A consemnat lt.-col. Sergiu-Petru COLCERIU Foto: mr. Alexandru IVANOF/plt. adj. Archiudean Sorin

Lasă un comentariu