“IUBIREA ÎNSEAMNĂ RESPONSABILITATE, LEPĂDARE DE SINE ȘI MULTE SACRIFICII”

Distribuie pe:

Zici că îți iubești familia și copiii, dar nu te interesează soarta lor, nu faci nimic concret pentru ei, nu le pui pâinea pe masă, îi vorbești de rău în fața tuturor, nu îi încurajezi când sunt plini de frică și nu le dai o mână de ajutor când se poticnesc. Aia nu-i iubire. Iubirea înseamnă responsabilitate, lepădare de sine și multe sacrificii.

Zici că îți iubești țara, dar nu te interesează cine o conduce, nu-ți pasă de viața politică, fentezi cum poți orice dare către stat, abia aștepți să prinzi în vorbă un străin pentru a-i spune cât ne e țara de coruptă și cât ne e neamul de hoț. Aia nu-i iubire. Dragostea de țară nu se măsoară în texte siropoase și rime în versuri, ci ea presupune o jertfă. Să faci ceva și pentru țară, nu doar pentru tine. Să faci ceva care să rămână și celor de mâine, nu să se consume totul astăzi. Să-ți faci datoria cu sârguință. Și atunci când pare că nu te vede nimeni, te privește Cel de Sus și te simte pământul ce-ți asudă sub picioare.

Nu avem o țară perfectă. Dar nu avem nici familii perfecte, nici părinți perfecți, nici copii perfecți.

Cu toate acestea, îi iubim. Sunt ai noștri și încercăm să le acoperim greșelile, nu să le strigăm în gura mare. Dragostea toate le rabdă, ne spune Sfântul Apostol Pavel. Le rabdă, le acoperă, le schimbă în tăcere. Și plânge pentru ele. Să nu ne vorbim de rău țara și neamul, oameni buni. Cel puțin, nu în fața străinilor. Iubirea nu se dă celui care o merită, ci se dă mai ales celui care are nevoie de ea. Iar țara asta are mare nevoie de iubirea noastră. Acum, mai mult ca altădată. N-o iubesc conducătorii? Să o iubim noi mai mult, în locul lor.

Nu vi se pare că ne-am moleșit? Ori, neam moleșit. Dumnezeu și Țara vă vor entuziaști. Vremurile sunt grele? Foarte bine. Și izbânzile vor fi mai pline de bucurie, iar înfrângerile înnobilate în demnitate. Cu toate nedesăvârșirile noastre, suntem un neam fain. Nu suntem coada Europei, suntem inima ei. O inimă care pulsează viață într-un trup tot mai îmbătrânit și șubrezit.

Vă spune popa, nu-i păcat, FIȚI MÂNDRI, dragi români!

Pr. DAN CISMAȘ, Catedrala Mănăștur - Cluj-Napoca

Lasă un comentariu