IERI, 11 IANUARIE, A FOST SĂRBĂTORITĂ ZIUA INTERNAȚIONALĂ A CUVÂNTULUI “MULȚUMESC”

Distribuie pe:

11 ianuarie este Ziua Internațională a cuvântului “Mulțumesc”, sărbătorită din 1984.

“Mulțumesc” reflectă recunoștință, prețuire, respect, comuniune. Conform unor opinii referitoare la originea și evoluția cuvântului, mulțumesc provine dintr-un mai vechi multunesc, cuvânt creat pe teren românesc din “mult(a)” și “unire” cu Dumnezeu (latină, adj. “multus,a,um”+ verb “unesco” sau subst. “unio, onis”).

În limba rusă, “spasibo” înseamnă “spasi Bog”, adică “Domnul să te păzească”; în engleză, “thank you” derivă de la “think”, cu sensul “mă gândesc la tine, nu voi uita ce ai făcut”; la fel “danke” din germană; în franceză, “merci” provine de la “mercy”, care înseamnă compasiune sau grație divină, la fel ca italienescul “grazie” sau “gracias” din spaniolă, și semnifică acceptarea compasiunii și a grației divine, primite prin intermediul altei ființe; “obrigado”, din portugheză, duce cu gândul la reciprocitate, ca onoare, la a te simți “obligat” de gestul celuilalt.

“Mulțumesc” e ca o înclinare a omului în fața altuia și în fața lui Dumnezeu

Oare e atât de greu să spunem Mulțumesc?

Mulțumesc nu trebuie să fie doar răspuns pentru ceea ce primim, la schimb pentru ceea ce spunem sau facem. Mulțumesc putem spune și în fața celui care ne-a arătat că greșim și ne-a împiedicat să facem greșeala. Mulțumesc spunem și celui care ne-a întins o mână când eram jos, Mulțumesc spunem și celui care ne șterge lacrima, celui care ne ascultă, râde și plânge alături de noi.

Mulțumesc trebuie să fie primul gând, prima stare, adresate în fiecare dimineață lui Dumnezeu și ultimul gând adresat tot lui Dumnezeu, înainte de a adormi.

Mulțumesc este totodată înțelegerea faptului că avem nevoie unii de alții, un Mulțumesc înseamnă respect față de propria ta persoană și față de celălalt. Mulțumesc e un cuvânt mare, cuprinzător, plin de recunoaștere și recunoștință, care, odată spus, umple suflete. (A.D.)

ANTONELA DUMITRACHE

Lasă un comentariu