CLAUDIA UȚIU, MANAGERUL SPITALULUI ORĂȘENESC “DR. VALER RUSSU”: AVEM COMPUTER TOMOGRAF LA LUDUȘ!

Distribuie pe:

- Pandemia a dovedit, peste tot, vulnerabilitatea sistemelor sanitare. Resursele au fost net depășite de cerințe. Pe acest fond, care era necesitatea unui computer tomograf, la Spitalul Orășenesc “Dr. Valer Russu” Luduș?

Spitalul orășenesc “Dr. Vasile Russu”, din Luduș, este un spital pavilionar cu 5 secții și 3 compartimente, având 216 paturi și 5 linii de gardă, fiind încadrat în categoria a IV, după competență și a V-a după mărime, deservind o populație de 56.000. Până la ora actuală noi nu dețineam un computer tomograf. Această achiziție, de anvergură, reprezintă un mare pas înainte pentru Laboratorul de radiologie și imagistică medicală. Desigur, necesitatea unui astfel de aparat trebuie privită atât din punct de vedere medical cât și legal și al siguranței pacientului. Medical, vă spun, practic nu există specialitate care să nu folosească și să nu se bazeze pe computerul tomograf (CT) atât în diagnosticare inițială (AVC-uri, tumori, cu diverse localizări, traumatisme, chiar și evaluarea pneumoniei în cadrul COVID 19) cât și în evaluarea eficacității terapeutice, fie că vorbim de oncologie, neurologie, boli infecțioase, complicații după un act chirurgical. Legal vorbind, existența unei tomografii înaintea inițierii unei terapii, fie ea medicală sau chirurgicală, demonstrează utilitatea și oportunitatea acesteia. Nu trebuie uitat că existența oricărui document obiectiv adaugă un plus de claritate diagnosticului. Siguranța pacientului ar avea, de asemenea, de câștigat, ținând seama că investigația CT este de cea mai mare încredere și acuratețe, într-o gamă largă de patologii iar utilizarea CT-ului ar putea evita întârzierile în inițierea tratamentelor cât și în eventualul transfer sau externare a pacientului.

- Limpede. Cum arată și care este valoarea investițiilor preconizate pentru acest computer tomograf?

Este vorba despre un ansamblul modular de containere care are patru compartimente funcționale; camera de examinare, unde este instalat CT-ul, construită în așa fel încât să se respecte specificațiile echipamentului CT, cu privire la suprafața și volumul încăperii, distanțele până la pereți, grosimea stratului de protecție RX, cu plumb sau material echivalent. S-au respectat, de asemenea, în mod strict și condițiile climatice necesare funcționării echipamentului. Ansamblul de containere modulare pentru amplasarea unui CT și lucrările aferente sunt estimate la o valoare de 531.019,05 lei iar CT, în sine, are o valoare de 1.661.240 lei. Banii pentru Ansamblul de containere provin din fondurile spitalului, iar cei pentru CT s-au obținut prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM).

- Care este stadiul lucrărilor?

La ora actuală, containerele sunt realizate și achitate iar CT-ul este recepționat, urmând a fi autorizat pentru funcționare. Transportul, instalarea, autorizarea CNCAN, pentru utilizare, punerea în funcțiune și instruirea personalului operator (medical și tehnic) se efectuează la beneficiar, în locația de livrare, cu personal autorizat și sunt operații incluse în preț. Aparatura are o perioadă de garanție completă (pentru instalația în sine și toate echipamentele aferente, incluzând tubul radio-gen) de minimum 24 luni, de la data punerii în funcțiune.

- Mulțumesc și vă doresc un An Nou cât mai bun!

Le doresc și eu ludușenilor, dar și tuturor cititorilor dumneavoastră, multă sănătate și un An Nou Fericit!

CORNEL GROZA

Lasă un comentariu