SALVAMONTIȘTII - ADRENALINĂ, CURAJ, IMPLICARE!

Distribuie pe:

Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România (ANSMR) cuprinde 74 de formații salvamont aparținând celor 42 de structuri județene sau locale Salvamont din cele 24 de județe cu activitate de salvare montană din România.

În cadrul celor 42 de structuri Salvamont din România activează ca personal operativ de intervenție circa 800 de salvatori montani atestați, 300 de salvatori montani angajați, 482 de salvatori montani voluntari, alături de care, cca 350 de salvatori aspiranți și debutanți se află în diverse etape de formare profesională.

Președintele SALVAMONT ROMANIA este dl Sabin Cornoiu.

Potrivit Raportului de activitate SALVAMONT ROMÂNIA, în decembrie 2021, lună de vârf a sezonului de iarnă, caracterizată printr-un număr foarte mare de turiști pe munte, 500 - 600 de salvamontiști s-au aflat la datorie în zonele montane cu afluență turistică mare, în punctele medicale și de intervenție din cca 90 de posturi și baze salvamont.

* In această perioadă salvamontiștii au fost solicitați să intervină în 758 de acțiuni de salvare și de acordare a primului ajutor medical, acțiuni în care au fost salvate 801 persoane, dintre care peste 300 de persoane accidentate au fost predate serviciilor SMURD sau de Ambulanță, două au fost predate elicopterelor SMURD iar șapte au decedat pe munte, sarcina salvamontiștilor reducându-se la recuperarea acestora și transportul pentru predarea la serviciile IML.

* Din numărul total de intervenții, peste 500 au avut loc pe domeniile de practicare a sporturilor de alunecare, 132 de intervenții au avut loc în restul zonei montane - fiind salvate 174 de persoane, 90 s-au prezentat și au beneficiat de prim ajutor la cabinetele medicale ale bazelor Salvamont, iar 3 intervenții au avut loc în afara zonei montane, în locuri greu accesibile, acțiuni la care salvamontiștii au fost solicitați să intervină cu mijloa-cele și tehnicile lor specifice pentru soluționarea cazurilor.

* Prin Dispeceratul Național Salvamont-Vodafone/Fundația Vodafone au fost primite, direct, 669 de apeluri prin care anunțau accidente montane și 7 apeluri care anunțau incendii în zona montană și submontană, restul apelurilor de urgență fiind primite și preluate direct de către salvamontiști prin Serviciul Unic de Urgență 112 sau prin dispeceratele locale ale echipelor salvamont.

* Structurile Salvamont au avut un grad de răspuns de 100% la solicitările specifice domeniului de activitate, doar cu resursele proprii, acest lucru confirmând că ele sunt organizate corespunzător, își dimensionează corect sarcinile, își dezvoltă permanent resursele umane și materiale și, în activitatea derulată, nu au solicitat și au demonstrat că nu au nevoie de alte resurse, exceptând cele de preluare pentru transport al accidentaților către unitățile medicale, ambulanțe SAJ, SMURD, respectiv elicoptere IGAV-SMURD, resurse care au fost asigurate corespunzător în baza relației de coordonare operativă existentă cu Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului de Interne.

IMPORTANT! Echipele Salvamont sunt singurele structuri care dețin competența legală, personal pregătit profesional și atestat pentru a interveni în soluționarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecțiuni medicale și pot fi alertate prin Sistemul Național Unic de Urgență 112 și prin intermediul Dispeceratului Național Salvamont- Fundația Vodafone ( 0372126668 sau 0SALVAMONT) sau de pe aplicația SALVAMONT-VODAFONE pentru telefoanele mobile, subliniază reprezentanții ANSMR.

În județul nostru, Serviciul Public Județean Salvamont Salvaspeo, aflat în subordinea Consiliului Județean Mureș, a fost înființat în 2005, principalele atribuții fiind: prevenirea accidentelor montane, salvarea persoanelor accidentate în zone montane greu accesibile, cu utilizarea tehnicii alpine, promovarea turismului, precum și activitatea de salvare din mediul subteran speologic. Serviciul are puncte de lucru în Târgu-Mureș, Lunca Bradului, Sovata și pe pârtia de schi Aluniș (Sovata). Echipa este formată din 44 de membri, din care 29 de salvatori montani și salvatori speologi, 14 aspiranți și un inspector de pecialitate. Șef serviciu: dl Kovács Zoltán Róbert.

La finele lunii decembrie 2021, la Consiliul Județean (CJ) Mureș a fost organizată ședința de sfârșit de an a echipei Salvamont Salvaspeo Mureș.

În prezența președintelui CJ Mureș, dl Péter Ferenc, a vicepreședintelui, dl Kovács Mihály Levente, și a dlui Kovács Zoltán Róbert, șef serviciu Salvamont Salvaspeo Mureș, a fost acordată Diploma de merit pentru voluntarul anului, înmânată domnișoarei Zinia Hărșan, precum și Premiul de angajat al anului pentru domnul Fekete Attila (foto)

Echipa Salvamont Salvaspeo Mureș atrage atenția că în perioada următoare vremea se va răci constant în Munții Călimani (foto) și Gurghiu. Stratul de zăpadă la altitudini de peste 1400 de metri este între 80-150 de centimetri și pericolul de avalanșă la altitudini de peste 1700 de metri este de gradul 3 din 5 maxim posibil. De asemenea, în perioada următoare, în zona montană a județului Mureș se anunță ninsori.

“Dacă planificați ieșiri în zona montană a județului, nu uitați să vă informați despre starea traseului ales, despre condițiile meteorologice și a riscului de avalanșă! Echipamentul de iarnă este obligatoriu”, avertizează salvamontiștii mureșeni, reamintind că, pentru informații sau în caz de accident montan, turiștii pot suna, cu încredere, la numărul de dispecerat județean Salvamont Mureș - 0728289442”. (surse și foto : salvamontromania.ro, Facebook.com/SalvamontMures)

Documentar realizat de ILEANA SANDU

Lasă un comentariu