CULTURA – MOȘTENIRE ȘI DATORIE

Distribuie pe:

Cultură - totalitatea valorilor materiale și spirituale create de omenire în procesul muncii sociale desfășurate de-a lungul istoriei. Aceasta este explicația cuvântului CULTURĂ, pe care îl regăsim în DEX (Dicționarul explicativ al limbii române). Cultura ține de identitate, de vorbe spuse sau scrise, de fapte, nu de numărul cărților citite (a nu se confunda cu noțiunea de cultură generală), ține de istorie, de tradiții, de tot ceea ce facem noi, fiecare în parte sau toți împreună, pentru a crea valori materiale și spirituale. A crea, a face sunt cuvinte cheie pentru cultură. A evidenția, a recunoaște, a continua ceea ce au creat înaintașii noștri ține de respect față de cultură și oamenii de cultură.

Au existat oameni care au făcut cultură, există oameni care fac cultură, oameni a căror existență, a căror viață a îmbogățit-o și o îmbogățesc, în continuare, pe a noastră. Acești oameni merită mulțumirea, respectul și aprecierea noastră. Cultura românească este o moștenire, pe care noi avem obligația să o transmitem mai departe și, categoric, să o îmbogățim. Identificarea unui neam prin cultură este ca o amprentă. Unică. Nu se poate copia sau înlocui. Frumusețea culturilor internaționale constă inclusiv în faptul că, și atunci când se amestecă între ele, își păstrează unicitatea, autenticitatea și, fiecare în parte, își păstrează aroma, iar gustul, fiind diversificat, place.

“Cine își uită istoria merită s-o retrăiască!” Foarte adevărat. Cine se oprește din a crea valori materiale și spirituale, cine nu prețuiește, nu îmbogățește și nu respectă Cultura merită să fie uitat. Fie ca om, fie ca neam! Asupra neamului românesc această amenințare nu planează. Suntem un popor mândru de cultura și identitatea noastră, ne iubim moștenirea culturală și, slavă Domnului, cultura românească are, și în prezent, valori, care fac cultură și scriu istorie.

LA MULȚI ANI CULTURII ROMÂNEȘTI!

ANTONELA DUMITRACHE

Lasă un comentariu