DIN CICLUL “CINE ARE URECHI DE AUZIT...” “UNGARIA MERGE ÎNAINTE, NU ÎNAPOI!”

Distribuie pe:

Guvernul Ungariei a decis ca începând cu 1 februarie să plafoneze prețurile la șase produse alimentare la nivelul celor din data de 15 octombrie a anului trecut, a anunțat prim-ministrul ungar Viktor Orbán, citat de MTI.

Premierul a declarat că din cauza scumpirii alimentelor, Guvernul a decis să intervină în evoluția prețurilor a șase produse, și anume: zahăr cristal, făină de grâu, ulei de floarea soarelui pentru gătit, pulpă de porc, piept de pui și lapte de vacă cu 2,8% grăsime. Reducerea prețurilor “trebuie să se întâmple în fiecare magazin”, a precizat prim-ministrul.

Începând cu 1 februarie, aceste produse vor fi disponibile la prețuri plafonate.

Premierul a subliniat că în afară de chestiuni legate de pandemie, guvernul pe care îl conduce este preocupat și de problema prețurilor, întrucât din cauza scumpirii energiei, acestea continuă să crească în toată Europa.

Orbán a declarat că Ungaria protejează familiile: “Am reușit să frânăm creșterea prețului benzinei, am introdus o plafonare a dobânzii creditelor ipotecare și avem o politică de reducere a cheltuielilor cu utilitățile, ceea ce înseamnă că familiile din Ungaria beneficiază de energie la un preț fix, lucru care le protejează”.

“Ungaria merge înainte, nu înapoi”, a conchis primul ministru ungur.

Odată cu plafonarea prețurilor la șase alimente de bază, Guvernul ungar dorește să atenueze efectele inflaționiste care au impact negativ asupra populației, a explicat, la postul public Radio Kossuth, Gábor Regõs, un cunoscut analist economic budapestan.

Pe lângă limitarea prețului la alimente, Guvernul ungar a încercat să atenueze inflația cu măsuri precum: reducerea cheltuielilor cu utilitățile și plafonarea prețurilor la carburanți, dar și prin seria majorărilor ratei dobânzii de referință a Băncii Naționale Ungare pentru consolidarea forintului, reducând astfel prețul intern al produselor importate. (I.S.)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu