CREDINCIOSUL, ATEUL ȘI... IUBIREA

Distribuie pe:

* “Legătura noastră cu Dumnezeu se face la început prin CREDINȚĂ; apoi continuă prin NĂDEJDEA în El și se perfecționează, se plinește prin virtutea IUBIRII care este legătura desăvârșirii” (Coloseni 3, 14). “IUBIREA este cetatea mamă sau capitala virtuților; acela care a dobândit iubirea se eliberează de tirania patimilor și, pe aripa virtuților, se înalță la ceruri și Îl vede pe Dumnezeu, cât este cu putință firii omenești” (Teodor al Edesei). IUBIREA este puterea prin care devenim asemenea lui Hristos, ne transformăm în El, viața Lui devine viața noastră, virtuțile lui devin virtuțile noastre; IUBIREA ne înalță până la statura Lui”.

Nicolae Mladin (1914-1986), Arhiepiscop și Mitropolit al Ardealului în perioada 1967-1986), profesor de teologie, membru al Sfântului Sinod al BOR

***

* “Dumnezeu are puterea să ne oblige să credem în El, totuși nu o face. Dimpotrivă El ne pune la dispoziție suficiente dovezi ale existenței sale, pentru ca noi să alegem singuri să le răspundem: distanța perfectă a Terrei față de Soare, proprietățile chimice deosebite ale apei, creierul uman, ADN-ul, numărul mare de oameni care confirmă că îl cunosc pe Dumnezeu, dorința-care ne macină mintea și inima - de a afla dacă există Dumnezeu, dorința lui Dumnezeu de se lăsa găsit de Iisus Hristos... gândiri și iar gândiri. Pe când eram atee, am fost foarte impresionată de o prietenă și viața ei deosebită, precum și de rugăciunile constante pe care le făcea și răspunsurile primite de ea în urma rugăciunilor. Mi-am provocat prietena să-mi dovedească existența lui Dumnezeu prin dovezile pe care le deținea. După un an de zile de căutări neîncetate, am ajuns să pot răspunde multor dintre întrebările care mă frământau, rugându-L pe Dumnezeu să-mi permită să intru în viața Sa, ca mai apoi să descopăr cât de întemeiată și binefăcătoare poate fi credința în Dumnezeu”!

Marylin Adamson (1943-), filosof, teolog american

***

* “În orașul NURNBERG, din Germania, un credincios a săpat din lemn chipul Mântuitorului și ale celor doisprezece apostoli. Chipurile stau în picioare. Sunt în așa fel făcute, că, îndată ce atingi și răstorni chipul Mântuitorului, se răstoarnă toți apostolii. Dar, în schimb, poți răsturna pe toți apostolii - Domnul Hristos rămâne nemișcat. Domnul nostru Iisus Hristos este centrul vieții și mântuirii noastre sufletești. Luați acest centru și ați răsturnat totul. Lipsește acest centru, lipsește totul. Luați pe Domnul și Jertfa lui din Biblie - vom rămâne cu tunetele și fulgerele mâniei lui Dumnezeu pentru păcatele noastre. Luați pe Domnul din viața unui creștin și i-ați luat toată puterea. Luați-i totul, dar lăsați-i pe Domnul - și n-ați pierdut nimic!”

P.S. “Cu trei lucruri m-am împodobit și m-am sculat frumoasă înaintea Domnului și înaintea oamenilor: Unirea fraților, dragostea între prieteni și bărbatul cu femeia care se înțeleg bine unul cu altul. Iar trei lucruri a urât sufletul meu și foarte m-am scârbit de viața lor: săracul trufaș, bogatul mincinos și bătrânul desfrânat și lipsit de înțelepciune” (Înțelepciunea lui Isus Sirah, cap. 25, vers. 1-4).

PĂRINTELE ILIE

Lasă un comentariu