CUM SE FACE TESTAREA COVID LA MEDICII DE FAMILIE: POATE VENI ORICE PACIENT SUSPECT DE BOALĂ, CHIAR DACĂ NU ESTE PE LISTA DOCTORULUI

Medicii de familie pot testa atât persoanele suspecte de infectare cu virusul SARS-CoV-2 înscrise în lista proprie, cât și oricare alte persoane, cu condiția ca acestea să fie eligibile, la un interval de cel puțin 48 de ore între două testări succesive.

“Pacienții cu comorbidități și cei cu formă medie de boală vor fi îndrumați către centrele de evaluare COVID-19.

În plus, prin creșterea capacității de testare și identificarea rapidă a persoanelor infectate putem încetini sau opri transmiterea virusului”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, citat în comunicatul de presă.

“Medicii de familie care sunt în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate pentru activitatea de vaccinare împotriva COVID-19 pot opta pentru încheierea unui act adițional pentru activitatea de testare cu teste rapide antigen din proba nazo-faringiană, în vederea depistării infecției cu SARS-CoV-2.

Testarea se realizează în cadrul cabinetelor medicale din asistența medicală primară sau în cadrul cabinetelor din centrele de permanență, iar informațiile privind persoanele testate sunt raportate în Corona Forms.

În baza datelor transmise zilnic de CNAS referitoare la medicii de familie pentru care casele de asigurări de sănătate încheie contracte sau acte adiționale pentru activitatea de testare, STS va transmite un mesaj pe telefonul mobil care va conține user-ul și parola de acces în Corona Forms ale fiecărui medic.

“Validarea și decontarea de către casele de asigurări de sănătate a activității de testare se realizează pentru fiecare persoană care a fost raportată în Corona Forms și pentru care medicul de familie nu a perceput sume suplimentare”, precizează CNAS, preluat de Agerpres.

Pentru activitatea de testare realizată, pentru care medicul de familie nu a perceput sume suplimentare, validată ca serviciu prin raportarea informațiilor privind persoanele testate în Corona Forms, tariful este de 50 de lei/persoană și cuprinde contravaloarea testului, manopera, materialele și echipamentele de protecție necesare testării.

Decontarea se face de la data încheierii contractului cu casa de asigurări de sănătate sau, după caz, a actului adițional la contractul încheiat pentru activitatea de vaccinare.

Cine este eligibil la testare

Persoanele eligibile pentru testare sunt persoanele suspecte de infectare cu virusul SARS-CoV-2.

Astfel, criteriile clinice care se au în vedere la stabilirea diagnosticului sunt cel puțin unul din următoarele semne și simptome: tuse, febră, scurtarea respirației, debut brusc al anosmiei (lipsa mirosului), ageuziei (lipsa gustului) sau disgeuziei (modificare a gustului alimentelor).

Pentru copiii sub 16 ani care prezintă manifestări gastrointestinale (vărsături, diaree), neasociate cu alimentația, se poate suspecta infecția cu SARS-CoV-2.

Criteriile epidemiologice sunt: contact direct cu un caz confirmat cu Covid-19 în perioada de 10 zile anterioară datei debutului și/ sau rezident sau personal al unei instituții pentru îngrijirea persoanelor vulnerabile în perioada de 10 zile anterioară datei debutului, instituție în care transmiterea SARS-CoV-2 a fost confirmată.

Simptome și semne adiționale mai puțin specifice pot include cefalee, frisoane, mialgii, astenie, vărsături și/ sau diaree.

Foto: Inquam Photos/George Călin

Lasă un comentariu