VOUCHERE DE VACANȚĂ 2022 ȘI PENTRU ANGAJAȚII DIN PRIVAT. SE POT ACORDA APROAPE 14.000 DE LEI

Distribuie pe:

Este oficial: voucherele de vacanță pot fi acordate și angajaților din sectorul privat, iar valoarea maxima poate ajunge la 13.800 de lei, echivalentul a șase salarii minim brute garantate pe țară. Anunțul a fost făcut într-un comunicat transmis de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului.

Există însă câteva avantaje oferite angajatorilor care acordă vouchere de vacanță. Printre acestea, deductibilitate fiscală în procent de 100%, în limita a 13.800 lei/angajat/an fiscal și scutirea de contribuția asiguratorie pentru muncă, în valoare de 2,25% din salariul brut al angajatului.

De asemenea, sunt scutite de la plata contribuțiilor sociale datorate de angajat. “Voucherele de vacanță pot fi acordate și salariaților din privat, direct de către angajator, pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de efectuarea concediului de odihnă în regim de turism intern nu doar pentru bugetari! Diferența este însă că angajații din sectorul privat vor putea primi vouchere din bugetele firmelor la care lucrează, în timp ce voucherele pentru angajații la stat, din bugetul public.

Mai mult, pe durata acestui an, prin comparație cu angajații din sectorul public, cei care lucrează la privat au putut beneficia de aceste vouchere de vacanță.

Datorită impactului pozitiv de pe plan economic și social, încurajez companiile să le ofere în continuare, iar pe viitor îmi propun să identific metode prin care să poată crește atractivitatea acordării acestora, fără a afecta, însă, bugetul de stat”, a declarat ministrul Constantin-Daniel Cadariu.

“Voucherele de vacanță pot fi acordate și salariaților din privat, direct de către angajator, pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de efec-tuarea concediului de odihnă în regim de turism intern.

Voucherele de vacanță primite de salariați pot fi folosite pentru achiziționarea serviciilor de cazare, iar în pachetele turistice care includ obligatoriu cazare pot fi adăugate și alte servicii precum masă, transport sau tratament balnear. Legislația în vigoare privind acordarea acestora este: OUG nr. 8/2009, cu modificările și completările ulterioare.

Cadrul legislativ: Proiect de Lege în Parlament care prevede acordarea voucherelor și pentru angajații din privat

În Parlament există un proiect legislativ prin care se stabilește modul prin care pot fi acordate tichete de vacanță angajaților din firmele private. Potrivit documentului contravaloarea voucherelor acordate ar urma să fie scăzută din totalul impozitului datorat.

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea unor acte normative privind acordarea voucherelor de vacanță a fost înregistrată la Senat în 17 martie. Potrivit inițiatorilor, un grup de parlamentari de la PSD, între care se află și deputatul de Alba, Radu Tuhuț, măsura ar reprezenta un suport pentru industria turismului românesc.

Angajatorii din domeniul privat pot acorda și în acest moment vouchere de vacanță propriilor salariați. Însă prin acordarea unui stimul suplimentar, ei vor fi încurajați să utilizeze acest instrument ca beneficiu extrasalarial.

Vouchere de vacanță 2022 pentru firme private

Sumele corespunzătoare voucherelor de vacanță acordate angajaților de către alți angajatori decât instituțiile din sectorul bugetar sunt scăzute din impozitul pe profit în cazul intreprinderilor, impozitul pe venit în cazul microintreprinderilor și din impozitul specific pentru persoanele juridice române care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN: 5510 - “Hoteluri și alte facilități de cazare similare”, 5520 - “Facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată”, 5530 - “Parcuri pentru rulote, campinguri și tabere”, 5590 - “Alte servicii de cazare”, 5610 - “Restaurante”, 5621 - “Activități de alimentație (catering) pentru evenimente”, 5629 - “Alte servicii de alimentație n.c.a.”, 5630 - “Baruri și alte activități de servire a băuturilor” în limita unui salariu de bază minim brut pe țară, garantat în plată.

Bugetarii vor primi tichete de vacanță până în 2026

Tichetele de vacanță care urmează să fie folosite în concedii sau în zilele libere din 2022 de către bugetari se vor acorda din nou de anul viitor. Potrivit documentului, voucherele se vor acorda până în 2026, iar valoarea lor va rămâne aceeași, 1.450 lei pentru fiecare salariat. Acestea se pot folosi doar pe teritoriul României, iar celor nefolosite emise anul trecut li se va prelungi termenul până în decembrie 2022.     

Lasă un comentariu