DELIRUL, SIMPTOM OMICRON LA PERSOANELE ÎN VÂRSTĂ

Distribuie pe:

Specialiștii americani de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, citați de descopera.ro, au semnalat încă un simptom ciudat al infecției cu Omicron, iar acesta le afectează mai ales pe persoanele în vârstă.

Este vorba despre delir, o afecțiune care, în anumite situații, este greu de recunoscut.

“Dacă ești infectat cu Covid și urmezi un tratament ambulatoriu, la domiciliu, un simptom care apare brusc ar trebui să îți dea de gândit și să te trimită de urgență la spital. Dacă simți că ești foarte confuz și nu te mai poți concentra, ai nevoie de supraveghere medicală. Acesta este un semn că boala a devenit foarte gravă.

De asemenea, avertizăm că oricine se confruntă cu dificultăți de respirație, durere persistentă sau presiune în piept, incapacitatea de a rămâne treaz, buze și unghii palide sau albastre trebuie să primească ajutor urgent. Din fericire, în urma studiilor efectuate, s-a descoperit că varianta Omicron este mult mai blândă decât Delta. Mai mult, cine s-a vaccinat și cu a treia doză are șanse foarte mari să treacă peste Omicron ca peste o răceală banală.

Spre sfârșitul anului 2021, milioane de oameni care au folosit aplicația pentru a înregistra simptomele Covid au raportat confuzie bruscă (delir). Delirul s-a dovedit a fi un simptom-cheie al variantei Omicron, mai ales la persoanele în vârstă.

Pentru a înțelege despre ce este vorba, delirul este o reacție obișnuită la infecții și boli în cazul bătrânilor și poate fi declanșat de deshidratări, niveluri scăzute de oxigen sau un dezechilibru al sărurilor din organism. Există două tipuri de delir care pot fi evidente în comportamentul unei persoane, respectiv delirul hiperactiv și delirul hipoactiv.

O persoană care suferă de delir hiperactiv începe brusc să se comporte ciudat, devine agitată, stresată și chiar agresivă. În schimb delirul hipoactiv, care este mai frecvent, dar mai greu detectat, presupune ca pacientul să devină somnoros, rupt de realitate, fără reacții la mediul din jur.

Delirul duce la incontinență, deoarece persoana respectivă nu mai este stăpână pe propriul său corp. Pacientul nu își mai dă seama când are nevoie la toaletă, dacă îi este sete sau foame. Totuși, printre alte simptome Omicron se numără și oboseala, probleme de respirație, dureri musculare și corporale, precum și dureri de cap sau dureri în gât”, explică oamenii de știință americani.

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu