PÂINEA SE SCUMPEȘTE CONSIDERABIL CA URMARE A FACTURILOR URIAȘE LA GAZE ȘI ENERGIE

Distribuie pe:

Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase (ROMPAN) solicită autorităților să ia măsuri de urgență pentru sprijinirea celui mai afectat sector din industria alimentară de majorarea prețurilor la energie, gaze și materie primă, și pentru atenuarea șocului scumpirilor la făină și pâine.

“Încă din trimestrul IV al anului 2021 am sesizat autoritățile statului despre faptul că sectorul de morărit-panificație a fost și este cel mai lovit de creșterile nemaiîntâlnit de mari ale costurilor de producție deoarece, spre deosebire de alte sectoare, la panificație și morărit prețul materiei prime (grâu, făină) aproape s-a dublat”, susțin reprezentanții ROMPAN, potrivit Agerpres.

Aceștia afirmă că prețul pentru materia primă, respectiv grâul, a crescut de la recoltare până în acest moment de la 800 lei/tonă la 1.450 lei/tonă, gazele naturale au înregistrat o creștere de preț de 5-6 ori în ultimul trimestru, iar energia electrică a fost mai scumpă de 4-5 ori numai în ultimul trimestru. Totodată, costul forței de muncă este în creștere, existând mari presiuni din partea angajaților pentru ajustarea salariilor pe fondul creșterilor generale ale prețurilor la alimente și utilități, menționează ROMPAN.

ROMPAN solicită factorilor guvernamentali luarea de urgență a unor măsuri

În acest context, pentru atenu-area șocului scumpirilor la făină și pâine, Consiliul Director ROMPAN solicită factorilor guvernamentali luarea de urgență a unor măsuri, prima dintre ele vizând acordarea unei subvenții morilor de grâu care macină grâu românesc, cu influențe directe în prețul făinii și mai departe în prețul pâinii și al celorlalte produse făinoase. “Prin această măsură se subvenționează întreaga cantitate de grâu românesc procesat în morile din România, dispărând și cantitățile măcinate evazionist (...).

De asemenea, ei solicită reducerea TVA la produsele alimentare la 5%, în condițiile în care această măsură ar duce la scăderea prețu-rilor finale din magazine, dar ar conduce și la o diminuare a evaziunii fiscale.

Alte măsuri cerute de brutarii români se referă la implementarea unui sistem de taxare a muncii, similar cu cel aplicat în construcții, deoarece ar aduce venituri suplimentare salariaților fără o creștere a prețurilor de producție, instituirea sistemului de taxare inversă pentru plata facturilor de curent și gaze naturale consumate și crearea unei scheme de ajutor în cadrul Planului Național Strategic, pe modelul schemei GEBER, pentru finanțarea investițiilor din sectorul alimentar pentru produsele neincluse în Anexa 1 la Tratatul de aderare a României la UE.

“Sperăm că propunerile noastre vor fi analizate și vor fi preluate de urgență în politicile Guvernului privind sectorul nostru de activitate”, au transmis reprezentanții Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase (ROMPAN).

Lasă un comentariu