CURSURI OBLIGATORII DE PRIM-AJUTOR PENTRU OBȚINEREA CARNETULUI DE ȘOFER

Distribuie pe:

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, în 13 ianuarie 2022, Legea privind completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, prin care se introduc noi cursuri obligatorii pentru obținerea carnetului de șofer.

Concret, actul normativ introduce cursuri obligatorii de conducere defensivă și de prim-ajutor, atât pentru obținerea carnetului de conducere, cât și pentru cei care au carnetul suspendat.

În expunerea de motive, inițiatorul (senatorul USR Cosmin Poteraș) a explicat că România înregistrează cel mai mare număr de decese cauzate de traficul rutier, ocupând primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește rata de mortalitate pe drumurile publice, respectiv 85 de decese la 1 milion de locuitori: “Anual, aproape 2.000 de oameni își pierd viața în accidente rutiere pe drumurile din România și aproape 10.000 de persoane sunt grav rănite.

Nu putem asista pasivi la pierderea de vieți omenești, iar cea mai simplă cale este prevenția. Cred că educația rutieră poate fi un pas înainte, în sensul în care, pe de o parte, poate ajuta la conștientizarea pericolului pe care condusul agresiv îl reprezintă și, pe de alta, îi pregătește pe șoferi să conducă defensiv.

De asemenea, abilitatea de a acorda corect primul ajutor în caz de accident auto poate salva vieți omenești, motiv pentru care am propus obligativitatea unui astfel de curs ca o precondiție pentru obținerea permisului”.

Totodată, noile modificări își propun responsabilizarea conducătorilor auto care, deși sancționați, ignoră consecințele acțiunilor lor, nu își achită amenzile și continuă comportamentul periculos și iresponsabil.

Astfel, a fost introdus un termen de plată a amenzilor de șase luni. În caz contrar, se va putea dispune suspendarea permisului. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu