ZIUA CULTURII NAȚIONALE

Distribuie pe:

Evenimentul omagial “LA STEAUA...”, inițiat în anul 2013 de Inspectoratul Școlar Județean Mureș, a continuat să celebreze timpul fără de timp, un timp cultural încărcat de lumina cuvântului și a cugetului eminescian. Se scutură anul, și, în calendarul vremurilor, în “clipa cea repede ce ni s-a dat”, înscriem cu forță, încredere și înțelepciune, cu litere mari și cu lumină, Ziua Culturii Naționale.

Îl celebrăm pe Eminescu nu pentru a găsi un adevăr de care noi avem nevoie, ci pentru a transmite un adevăr pe care îl deținem: la cei 172 de ani de la nașterea sa, “omul deplin al culturii române” continuă să transmită, să semnifice, să străbată timpul fără să își schimbe esența.

Manifestarea “LA STEAUA...” s-a desfășurat vineri, 14 ianuarie, începând cu ora 10, la Biserica de Lemn “Sf. Arhanghel Mihail”, locul unde, în iunie 1866, a poposit Poetul în drumul său spre Blaj.

Inspectoratul Școlar Județean Mureș a oferit Placheta Eminescu și Diploma de Excelență Culturală unor personalități care susțin cu profesionalism și implicare actul cultural autentic: Prof. univ. dr. Horațiu SUCIU - Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “Emil Palade” Târgu-Mureș; Prof. univ. dr. Cornel SIGMIREAN - Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “Emil Palade” Târgu-Mureș; Preot Paroh Claudiu NICOARĂ - Biserica de Piatră din Târgu-Mureș.

Evenimentul a continuat cu depunerea unei ghirlande de flori la Statuia Poetului din parcul Centrului Cultural “Mihai Eminescu” din Târgu-Mureș.

Să fie Ziua Culturii Naționale ziditoare și dătătoare de noi sensuri!

Prof. drd. SABIN-GAVRIL PĂȘCAN, Inspector Școlar General la Inspectoratul Școlar Județean Mureș

Lasă un comentariu