NOMAZII DIGITALI SE POT MUTA ÎN ROMÂNIA PENTRU A MUNCI DE LA DISTANȚĂ!

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 45, din 14 ianuarie 2022, a fost publicată Legea nr. 22/2022 pentru modificarea și completarea OUG nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România.

Cine sunt nomazii digitali

Recentul act normativ, care a intrat în vigoare la data de 17 ianuarie a.c., stabilește regimul juridic al nomazilor digitali. Nomadul digital este definit de lege drept “străinul care este angajat cu un contract de muncă la o companie înregistrată în afara României și care prestează servicii prin utilizarea tehnologiei informației și comunicațiilor sau care deține o companie înregistrată în afara României, în cadrul căreia prestează servicii prin utilizarea tehnologiei informației și comunicațiilor și poate desfășura activitatea de angajat sau activitatea din cadrul companiei, de la distanță, prin folosirea tehnologiei informației și comunicațiilor”.

Aceste persoane pot obține o viză de lungă ședere, dacă doresc să rămână pe teritoriul României, în timp ce continuă să obțină venituri din prestarea activităților desfășurate la distanță.

Condiții

Pentru acordarea vizei de lungă ședere în România, nomazii digitali trebuie să întrunească în mod cumulativ mai multe condiții.

Astfel, ei trebuie să dispună de mijloace de întreținere obținute din activitatea desfășurată, în cuantum de cel puțin trei ori câștigul salarial mediu brut lunar din România pentru fiecare dintre ultimele 6 luni anterioare datei depunerii cererii de viză, precum și pentru întreaga perioadă înscrisă în viză.

În plus, nomazii digitali trebuie să desfășoare activitățile specifice din care obțin venituri, de la distanță, prin folosirea tehnologiei informației și comunicațiilor și, desigur, să prezinte toate documentele prevăzute de lege.

*

Reamintim că, recent, România a fost plasată pe locul 3 în lume (după Portugalia și Spania) în ceea ce privește avantajele muncii de la distanță.

Printre facilitățile oferite de țara noastră se numără prețurile avantajoase la închirieri auto și la hoteluri sau pentru închirierea pe termen lung a unui apartament, viteza excelentă a internetului și faptul că mulți români vorbesc limba engleză. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu