DE ZIUA CULTURII NAȚIONALE, CU RESPECT PENTRU ROMÂNIA - LIBERALII MUREȘENI ÎNCEP DEMERSURILE PENTRU SALVAREA A DOUĂ BISERICI DE LEMN DIN JUDEȚ

Distribuie pe:

PNL Mureș propune reabilitarea, prin PNRR, a bisericilor de lemn din Reghin și Cuștelnic, informează liberalii mureșeni pe pagina de socializare a formațiunii lor politice.

Decizia a fost luată în contextul în care - notează inițiatorii proiectului - în ultimii 80 de ani, din județ au dispărut 160 de biserici de lemn (ceea ce înseamnă două biserici pe an), lăcașurile de cult vizate fiind veritabile etaloane pentru istoria românilor din județul nostru.

Cele două biserici se remarcă prin unicitatea lor, în procesul de selecție realizat de Comitetul interministerial pentru Programul “România Atractivă”.

“Biserica de lemn Sfântul Nicolae din Reghin este singurul monument istoric românesc de importanță națională din acest municipiu și una dintre puținele biserici din Transilvania construite în formă de cruce. Aici a slujit Petru Maior, în vremea în care a fost preot în Reghin și protopop al Gurghiului, realizând și prima restaurare a bisericii.

Biserica de lemn din Cuștelnic (Târnăveni) este recunoscută pentru intrările în forma găurii de cheie, element care mai este întâlnit doar la biserica Mănăstirii Lăpușna, fapt care se pare că l-a făcut pe Nicolae Iorga să doneze 10.000 de lei pentru restaurarea integrală a bisericii”, detaliază autorii, motivând resorturile ce stau la baza demersului lor: “Suntem datori să intervenim pentru salvarea acestor bastioane ale credinței și istoriei noastre naționale, iar PNRR este o astfel de oportunitate. Dacă Petru Maior și Nicolae Iorga au reușit să le restaureze, vom încerca și noi”.

Peste 200 de obiective culturale din România vor fi selectate, în această primăvară, pentru includerea lor în dezvoltarea a 12 rute turistice, realizate prin PNRR, urmând ca, în iunie 2026, peste 225 de situri restaurate să fie deschise pentru vizitare.

PNRR prevede ca, la nivel național, să fie reabilitate 5 castele, 5 curii, 10 biserici din lemn, 5 cule, 5 mănăstiri din Moldova, 5 situri pe ruta Sfântului Ladislau, 5 castre romane, 5 fortărețe, 30 de case tradiționale din Delta Dunării și 150 de case rurale tradiționale, costul total al proiectului fiind de aproximativ 100 de milioane de euro, precizează sursa citată. (sursa foto: merg.in /mures; ro.wikipedia.org)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu