“REVISTE LITERARE DE IERI ȘI DE AZI”

Distribuie pe:

Biblioteca Județeană Mureș a vernisat, luni, Expoziția “Reviste literare de ieri și de azi” în cadrul Târgului de Cultură care se desfășoară la Târgu-Mureș, în perioada 15 și 22 ianuarie, între Ziua Culturii Naționale și Ziua Culturii Maghiare, reviste literare care au dat tonul culturii române în anul 1845.

“Este un moment aniversar nu doar pentru Biblioteca Județeană Mureș, ci și pentru cultura locală. În cadrul Târgului de Cultură care se derulează în acest an între 15 și 22 ianuarie - între Ziua Culturii Naționale și Ziua Culturii Maghiare - o săptămână pusă sub semnul culturii, a fost vernisată o expoziție ușor atipică, în care puteam vedea cele mai vechi reviste de cultură pe care BEJ Mureș le deține în colecțiile sale”, a declarat Monica Avram, directorul Bibliotecii Județene Mureș.

Ea a menționat că este vorba despre reviste publicate începând de la jumătatea secolului al XIX-lea, cea mai veche fiind un exemplar din “Foaie pentru minte, inimă și literatură” din 1845, și până ieri.

“Poate cea mai mare parte din cititorii români, poeții, scriitorii, toți literații, ca să folosesc un cuvânt mai generic, au debutat în aceste reviste, în acestea și-au început activitatea care i-a consacrat și care i-a făcut ceea ce sunt astăzi. Dincolo de acest lucru, aceste reviste au un element aparte. Începând cu momentul apariției lor, având o platformă-program foarte clar definită, având reguli foarte clar definite, direcția pe care o urmează aceste reviste se constituie în momente de reorganizare culturală pe care poporul român urma să meargă din prima jumătate a secolului al XIX-lea. Sunt reviste deschizătoare de drumuri, care au dat tonul culturii române”, a afirmat Monica Avram.

În expoziția de reviste literare găsim titluri precum: “Foaie pentru minte, inimă și literatură”, “Dacia literară”, “Făt frumos”, “Convorbiri literare”, “Gândirea”, “Boabe de grâu”, “Lamura”, “Craiu nou”, “Tribuna”, “Steaua”, “Ramuri”, “Luceafărul”, “Adevărul literar și artistic”, “Ateneu”, “Apostrof”, “Contemporanul”, “Echinocțiu”, “Familia”, “Gazeta literară”, “Literatorul”, “Orizont”, “Propășirea”, “Revista Fundațiilor regale”, “România literară”, “Sămănătorul”, “Suplimentul de cultură”, “Telegraful român”, “Vatra” și “Viața românească”.

Documentele sunt expuse în vitrine originale care găzduiesc cărți ale Bibliotecii Județene Mureș încă de la deschiderea sa, în 1913. (AGERPRES)

Lasă un comentariu