CONȘTIENT CĂ-ȘI RIDICĂ BRUXELLES-UL ÎN CAP, “COPILUL RĂU AL EUROPEI” MERGE ÎNAINTE!

Distribuie pe:

Stoparea pandemiei, apărarea familiilor de efectele economice ale acesteia și menținerea avantajului obținut în relansarea economiei sunt principalele obiective ale Guvernului de la Budapesta, potrivit oficialilor unguri citați de MTI.

Începând din 15 februarie, în Ungaria, certificat de imunitate vor primi doar cei care s-au vaccinat, a spus premierul ungar Viktor Orbán, vineri, la postul public ungar Radio “Kossuth”, subliniind că instituțiile statului “sunt pregătite să vaccineze pe toată lumea”.

Premierul a explicat că toți specialiștii din medicină l-au asigurat că noua tulpină Omicron este mai slabă decât Delta, ceea ce nu înseamnă că nu mai este nevoie ca oamenii să se protejeze. “Avem la dispoziție un atu care este bun împotriva ambelor tulpini: vaccinarea”, a adăugat Orbán, îndemnând pe toată lumea să se vaccineze, iar pe părinți - să ia în calcul vaccinarea copiilor.

Mai mult, experții au sfătuit guvernul să recomande și cea de-a patra doză de vaccin, astfel că după consultarea medicului de familie, oricine o poate primi și pe aceasta.

“Anul trecut am avut parte de un Crăciun aproape normal; virusul se mai afla aici, printre noi, dar familiile s-au putut reuni, însă pandemia nu s-a terminat”, a punctat Orbán.

Capacitatea spitalelor maghiare - în special capacitatea umană - este extraordinară, iar dacă este nevoie, sunt disponibile suficiente paturi în spitale, a dat asigurări premierul.

În ce privește inflația, Orbán a declarat că fenomenul este prezent în toată Europa, deturnând economia de la funcționarea normală. “Ar fi bine dacă inflația ar putea fi oprită la frontieră, însă acest lucru nu este posibil, astfel că obiectivul trebuie să fie acela de a atenua efectele negative ale inflației: Trebuie să ne apărăm în două direcții: una este aceea în care creștem salariile și pensiile, iar cealaltă, în care stopăm creșterea prețurilor - acolo unde este posibil”.

Premierul a reamintit că guvernul pe care îl conduce a luat, deja, măsuri pentru reducerea cheltuielilor cu utilitățile, a stopat creșterea prețurilor la carburanți și a stopat creșterea ratei dobânzilor, a dispus ca prețurile unor alimente de bază să fie fixate la nivelul la care s-au aflat în data de 15 octombrie a anului trecut; aceste alimente nu pot lipsi de pe rafturi, iar în acest sens vor exista și controale.

Pe de altă parte, 30 de miliarde de forinți (84,5 milioane euro) vor rămâne la familiile din Ungaria datorită limitării dobânzilor, a declarat ministrul finanțelor, Mihály Varga, într-o postare video, preluată de agenția de presă citată.

Ministrul a subliniat că guvernul depune eforturi pentru a proteja familiile maghiare față de creșterea prețurilor care se manifestă în lume. Politica de reducere a cheltuielilor de întreținere îi apără împotriva creșterii fulgerătoare a prețurilor la energie la nivel mondial, de aceea au fost fixate prețurile și la carburanți.

Viktor Orbán a mărturisit că nu se știe ce va face Bruxelles-ul, “pentru că acolo, direcția principală nu este aceea de a gândi la rece, ci aceea de a ne lua după dogmele pieței”, a căror validitate o acceptă în multe privințe, însă nu este de acord cu exclusivitatea acestora. Guvernul trebuie să reprezinte nu doar aspectele pieței, ci și aspectele naționale, generale, sociale. “Pentru noi, pe primul loc se află siguranța familiilor. Noi trebuie să protejăm familiile și nu putem întoarce privirea atunci când pe piață se întâmplă ceva rău; nu putem să constatăm doar că asta este economia de piață, ci trebuie să încercăm să intervenim”.

În opinia premierului ungur, “la Bruxelles se crede că majoritatea creierelor se află acolo”, se crede că Bruxelles este “un centru imperial, capitala politică a Europei”, că acolo se reunesc cele mai multe cunoștințe, așadar se crede că există și un drept de a spune tuturor ce trebuie să facă. “Percepția noastră este, însă, alta”, a adăugat premierul, conștient că vor exista atacuri din partea Bruxelles-ului din cauza măsurilor de protejare a familiilor: “Însă ne vom putea apăra, pentru că există o legislație europeană care ne garantează și nouă drepturile, iar în ultima perioadă, în ultimii zece ani și ceva, maghiarii au demonstrat că nu sunt lași, că sunt curajoși și că își pot apăra cu succes propriile interese; așa se va întâmpla și acum”.

Viktor Orbán a subliniat că Ungaria este o țară liberă, în care adulții pot alege singuri modul în care doresc să trăiască și că trebuie recunoscut dreptul părinților de a decide asupra modului în care doresc să își educe copilul, inclusiv cu privire la un subiect atât de sensibil, precum sexualitatea, referindu-se, în context la recentele critici formulate de Bruxelles în sensul că Ungaria nu respectă drepturile minorităților sexuale.

Pe scurt: pandemia, familia, economia sunt preocupări și cuvinte-cheie la început de an, în țara vecină.

...Nu că noi n-am avea preocupări de bază: bunăoară, a apărut, din senin, “suspiciunea rezonabilă” că premierul Ciucă și-a plagiat nește pagini din lucrarea de doctorat. Pe el, pe el, pe lucrarea lui! Mai lasă-le-ncolo de inflație și de pandemie!...

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu