OREZUL

Distribuie pe:

Ca boabe de cereale, orezul este cel mai consumat aliment pentru o mare parte din populația lumii, în special în Asia.

Orezul poate avea mai multe forme, culori, dar si dimensiuni. Există mai multe varietăți de orez, dar și de preferințe culinare, care tind sa varieze în funcție de regiune. În unele zone, cum ar fi Orientul Îndepărtat sau Spania, există o preferință pentru soiul de orez care este mai moale și mai lipicios.

Înainte de a afla mai multe despre orez, este important să știm... Ce este orezul?

Orezul este o plantă din familia gramineelor și face parte din speciile de iarbă Oryza sativa (Orez asiatic) sau Oryza glaberrima (orez african), cu tulpina dreaptă și cu frunze liniare alungite și cu spice mici.

Orezul este un aliment ușor pentru organism, se digeră complet, transformându-se în energie, ceea ce explică de ce unii oameni sunt adesea flămânzi la scurt timp după consumarea lui.

Doar Asia produce și consumă mai mult de 90% din orezul din lume.

Orezul nu are sodiu sau colesterol și aproape nicio grăsime. Orezul este în mod natural fără gluten. Se pare că ar exista peste 40.000 de soiuri de orez cultivate. Dar cifra exactă este incertă.

Persoanele care mănâncă orez sunt mai puțin susceptibile să devină obezi, decât cei care nu mănâncă această cereală.

* Orez cu bob lung. Boabele acestui tip de orez sunt lungi, dar și subțiri, după ce sunt gătite, boabele sunt uscate și ferme.

- Orez basmati. Acest tip de orez mai poartă denumirea și de “regele” orezului, datorită calităților gustului special pe care acesta le are. Orezul basmati este unic, acesta fiind cultivat în special în nordul Indiei și în Pakistan. Orezul basmati este cunoscut prin prisma faptului ca are un indice glicemic mic, ajutând la păstrarea unui nivel normal de zahăr în sânge. După procesare, orezul basmati mai prezintă pudră de amidon, aceasta trebuind îndepărtată înainte de începerea procesului de gătire, prin spălarea orezului.

- Orez cu bob lung și simplu. Acest tip de orez se găsește cel mai adesea în culoare albă, dar se mai poate găsi și în culoare brună, cu bobul lung. Acest tip de orez provine din America de Nord.

- Orez prefiert. Acest orez se mai regăsește și sub denumirea de orez procesat, reprezentând un orez integral, ce înainte de procesare a fost înmuiat, fiert în aburi și uscat. Acest orez are o culoare ușor gălbuie, iar perioada de gătire a acestuia este una puțin mai lungă.

- Orez rapid. Acest tip de orez necesită o perioadă de gătire foarte scurtă, deoarece după procesare este gătit parțial, iar apoi uscat. Orezul rapid își păstrează majoritatea substanțelor nutritive, datorită faptului că acesta trece printr-un proces de dublă-gătire.

- Orez roșu. Acesta este un orez integral a cărui coajă exterioară are culoarea roșie, consistentă, este ușor elastică, iar gustul este asemănător cu cel al nucilor. Majoritatea tipurilor de orez roșu provin din America de Nord, însă orezul roșu de cea mai bună calitate se regăsește în Camargue.

- Orezul Thailandez parfumat. Acest tip de orez mai poartă denumirea de “orez jasmine”, datorită parfumului pe care acesta îl prezintă. Orezul thailandez devine în procesul de gătire mai puțin lipicios decât alte tipuri de orez, putând fi preparat alături de diferite alimente asiatice.

* Orez cu bob scurt și mediu

- Orez negru chinezesc. Boabele acestui tip de orez sunt late, aplatizate, iar culoarea este brun-neagră. Acest tip de orez este nerafinat, în Asia, fiind cel mai adesea folosit la prepararea deserturilor ce conțin lapte de cocos sau zahăr de palmier.

- Orez japonez pentru sushi. Acest tip de orez are bobul scurt, cel mai adesea fiind gătit prin metoda absorbției. După ce se răcește, orezul pentru sushi este aromat cu oțet de orez, iar apoi acesta este rulat în alge nori, alături de alte ingrediente.

- Orez de paella. Regiunea de proveniență a acestui tip de orez o reprezintă regiunea Valencia, acesta fiind utilizat în prepararea unui fel de mâncare spaniol, numit “paella”. Bobul este scurt și are forma rotundă, textura fiind una ușor cremoasă.

- Orez dulce. Acest tip de orez, numit în Japonia și “mochi”, are un conținut mare de amidon, gustul fiind unul dulce.

- Orezul sălbatic. Acesta reprezintă mai degrabă un tip de iarbă ce provine din Minnesota Lakes, SUA, fiind cultivat pentru întâia oară de către indienii nord-americani. Orezul sălbatic are o culoare brun-închisă, iar boabele sunt foarte lungi, subțiri, dar și ascuțite, cu un conținut foarte ridicat de proteine.

Lasă un comentariu