BOMBĂ DESPRE PENSII! ESTE ȘOC TOTAL PENTRU 7 MILIOANE DE ROMÂNI. CE URMEAZĂ SĂ SE ÎNTÂMPLE

Distribuie pe:

Reprezentanții Asociației Participanților în Fondurile de Pensii si Fondurile de Investiții susțin că au luat la cunoștință cu surprindere de discuțiile din spațiul public privind o posibilă reglementare a plății pensiilor din Pilonul 2, incluzând eliminarea plății integrale a acestora.

Intenția de a elimina dreptul viitorilor pensionari de a opta pentru plata pensiei integral (într-o singură tranșă)

Potrivit asociației, viitorii pensionari trebuie să poată opta între plata integrală și cea eșalonată a pensiilor private.

“Astfel, în spațiul public au apărut în aceste zile o serie de articole de presă și intervenții la posturi de televiziune pe tema unei reglementări a modalității de plată a pensiilor din Pilonul 2. Conform acestor articole și intervenții, există la nivelul Ministerului Muncii și al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) intenția de a elimina dreptul viitorilor pensionari de a opta pentru plata pensiei integral (într-o singură tranșă) și de a impune o plată eșalonată pe perioadă mai lungă (12 ani).

Această reglementare s-ar îndepărta substanțial de cea actuală, în care viitorii pensionari au opțiunea plății integrale (într-o singură tranșă) și există o perioadă de eșalonare de 5 ani”, precizează asociația într-un comunicat.

Asociația susține că modul de plată al pensiilor ar trebui să fie opțiunea beneficiarului

“Eliminarea dreptului viitorilor pensionari de a opta pentru plata integrală (într-o singură tranșă) a pensiei acumulate în Pilonul 2 este o idee care trebuie analizată temeinic și înainte de a apărea în spațiul public, alături de participanții în fondurile de pensii și de ceilalți actori ai pieței.

După cunoștința noastră, o asemenea opțiune există în state cu sisteme de pensii mai dezvoltate decât România și ea corespunde unei atitudini de respect față de viitorii pensionari, astfel încât examinarea cu atenție a ideii se impune cu atât mai mult.

În contextul unei asemenea discuții, trebuie reținut că discutăm despre un drept de opțiune, nu despre o regulă. Viitorul pensionar trebuie să aibă opțiunea între plata integrală și cea eșalonată.

Cu siguranță, el va putea opta pentru plata eșalonată, dar dacă dorește să i se facă o plată integrală pentru a-și folosi banii așa cum consideră potrivit (fie pentru o operație urgentă, fie pentru a-i investi sub altă formă) nu trebuie să fie privat de această posibilitate.

Asociația: Este necesară o dezbatere prealabilă

O dezbatere prealabilă cu participanții în fondurile Pilon 2 și cu ceilalți actori ai pieței este necesară și în contextul plății eșalonate a pensiilor, pentru a evita potențiale conflicte de interese. Nu trebuie ignorat că, în cazul plății eșalonate, o (mare) parte din suma aferentă pensiei rămâne în continuare în fondul Pilon 2.

Cu alte cuvinte, activul fondului Pilon 2 nu se diminuează dintr-odată, cu suma pensiei, ci doar treptat, pe măsură ce se realizează plățile eșalonate.

În acest context, fiind în prezența unui drept la pensie deja cristalizat (și nu doar a unor contribuții care se acumulează pentru o viitoare pensie), se impune examinarea modalității în care partea din pensie încă neplătită va fi administrată și cu ce costuri pentru viitorii pensionari.

Credem că cele de mai sus impun o reflecție mai adâncă din partea Ministerului Muncii și a ASF și îndemnăm aceste autorități să reexamineze cu atenție proiectele de lege avute în lucru.

Ne exprimăm totodată deplina disponibilitate de a ne alătura acestui demers de reexaminare, pentru a asigura o reglementare corectă pentru viitorii pensionari - participanții în fondurile Pilon 2.”, a arătat Consiliul Director al Asociației Participanților în Fonduri de Pensii din România.

CĂTĂLINA ANDREEA MOISOIU

Lasă un comentariu