REGHINEANCA EMMA PETER A ÎMPLINIT 101 ANI!

Distribuie pe:

Am mai amintit despre activitățile sociale ale consilierilor locali PNL, de la Reghin. De data aceasta este vorba despre Stelian Doru Cătană care și-a găsit timp și sufletul necesar pentru a felicita o distinsă membră a comunității, cu prilejul împlinirii a 101 ani. Papa Francisc a scris clar despre izolarea și abandonul oamenilor vârstnici în enciclica Fratelli tutti: “Am văzut ce s-a întâmplat cu persoanele în vârstă în anumite locuri din lumea noastră ca urmare a coronavirusului. (...) Cu toate acestea, ceva similar se întâmpla, de mult timp, pe timpul valurilor de căldură și în alte situații în care persoanele în vârstă se găseau abandonate cu cruzime. Nu reușim să ne dăm seama că, izolându-i pe cei în vârstă și lăsându-i în grija altora, fără apropierea și grija noastră și a membrilor familiei, desfigurăm și sărăcim însăși familia. De asemenea, ajungem să îi privăm pe tineri de o legătură necesară cu rădăcinile lor și de o înțelepciune pe care tinerii nu o pot obține singuri” (FT 19). Acestea sunt cuvinte importante, care merită să fie evocate, din nou. Ele ne pot ajuta să reflectăm asupra datoriei pe care familiile și noi, toți o avem față de o generație care, în anumite privințe, pare că a căzut în uitare. Cuvintele acestea, ale Suveranului Pontif, surprind, fie și în parte, semnificația evenimentului la care a avut onoarea să participe domnul Cătană, respectiv aniversarea celei mai vârstnice femei născute în Reghin. “Doamna Emma Peter a împlinit venerabila vârstă de 101 ani de viață, iar cu ocazia aceasta specială am ținut să-i urez, personal și în calitate de consilier local: La mulți ani sănătoși, bătrânețe ușoară și cât mai multe zile senine, alături de cei dragi! Sunt 101 ani de bucurii și realizări profesionale, dar și de multe griji, nedreptăți și probleme de sănătate, cărora a trebuit să le facă față, în tumultuoasa ei viață!”, ne-a declarat Stelian Doru Cătană. “Cel mai scump lucru din viața omului este sănătatea. Doar după ce îmbătrânește își dă seama omul câte a pierdut, din cauza bătrâneții, căci bătrânețea aduce cu sine și pierderi irecuperabile”, a spus, cu acest prilej, sărbătorita.

Distinsa doamnă Emma Peter s-a născut pe 14 ianuarie 1921, în familia notarului Ștefan Peter și al Elvinei Nösner, fiica celebrului Nösner Ernst Friedrich (familia Nösner a dat Reghinului și României o mulțime de oameni de onoare, meseriași și intelectuali, începând de la măcelari - mezelari, ceasornicari, curelari, tăbăcari, până la ingineri, agricultori ori funcționari, un primar și chiar un medic, astăzi stabilit în Brazilia), care s-a mutat cu serviciul din Mediaș, pe un post de funcționar, în cadrul Primăriei din Reghinul Săsesc, pe la 1880.

Sărbătorita a profesat, multă vreme, ca soră de ocrotire și în paralel a studiat pianul, absolvind secția Canto clasic a Conservatorului de Muzică din Târgu-Mureș, cu media 10. A cântat muzică clasică, la pian, doar pentru apropiați, până pe la vârsta de 99 de ani, dar nici acum, la 101 ani, nu a renunțat să mai fredoneze, cu entuziasm, câte un cântec, în limba germană sau italiană, rememorându-și astfel, cel puțin în parte, ceva din frumoasa ei tinerețe. Ne alăturăm și noi tuturor acelora care au adresat urări de bine: La mulți ani, doamnă Emma Peter!

CORNEL GROZA

Lasă un comentariu