ARE LEGĂTURĂ POCNITUL DEGETELOR CU OSTEOARTRITA?

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea California, citați de csid.ro, și-au aplecat atenția asupra obiceiului ca unii oameni să își trosnească degetele, dar și asupra trosnitului involuntar al oaselor.

Rezultatele studiului lor au demonstrat nu numai că cei care își pocnesc degetele nu au nicio problemă cu articulațiile, ci și că obțin o amplitudine mai mare a mișcărilor degetelor după ce și le-au pocnit.

“Nu credem că există persoană care să nu își fi auzit oasele pocnind, trosnind sau scoțând zgomote, unele mai ciudate decât altele. De regulă, se întâmplă asta când ne ridicăm din pat sau de pe scaun, unde am stat așezați o perioadă mai lungă. Dar sunt situații când zgomotele apar și fără o cauză anume sau când noi, prin propriile acțiuni, determinăm apariția acestora, prin pocnirea degetelor, de exemplu.

Sunetul acela specific de oase care pocnesc este cauzat de tendoanele care se suprapun peste os sau articulație. Atunci când o articulație își mișcă poziția, tendonul urmează același curs. Însă, uneori, poate da rateuri de câțiva milimetri, ceea ce favorizează apariția pocniturilor.

Aceste zgomote nu sunt însă un motiv de îngrijorare, chiar dacă sunt puternice sau mai puțin sesizabile, frecvente sau mai rar întâlnite. Același sunet deranjant poate apărea atunci când ne ridicăm de pe scaun, în special la nivelul genunchilor, dar și pe măsură ce îmbătrânim, deoarece mușchii își pierd treptat elasticitatea și forța, iar articulațiile devin mai țepene.

Zgomotele produse de articulații pot surveni și pe fondul instalării osteoartritei, o afecțiune care constă în degradarea treptată a cartilajului articular, țesut care acoperă suprafața unui os și care ajută la reducerea frecării.

Odată distrus cartilajul articular, practic se freacă os pe os, iar aceasta duce la apariția zgomotelor, pocniturilor, care pot fi uneori însoțite de durere, senzație de înțepenire și mobilitate redusă.

Factorii genetici, sexul, vârsta, greutatea corporală și diferitele traumatisme pot contribui la apariția acestei boli degenerative a articulațiilor.

La nivel mondial, peste 50% din populație se confruntă cu osteoartrită după vârsta de 65 de ani, însă rezultatele noastre au arătat clar că nu există nicio legătură între artrită și pocnitul voluntar al degetelor”, explică oamenii de știință americani. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu