CUVÂNTUL DREPT

Distribuie pe:

Într-o lume cu exagerate campanii publicitare, talk-show-uri cinice, ură incitată și consilieri de imagine, care încearcă să ne impună cum să gândim, Cuvântul și exprimarea impecabilă pot părea o cerere greu de îndeplinit. Cu toate acestea, dacă suntem sinceri, cuvintele noastre vor deveni, în mod ideal, o reflectare a dorinței de a-i ajuta pe alții. Ai gânduri bune; vorbește încet și clar.

Înțelepciunea cauzei și efectului ne învață că totul e important - fiecare respirație, fiecare silabă, fiecare propoziție. Cu cuvintele tale confirmă lumea și pe tine, ceea ce gândești este important. Cuvintele ne ajută să ne concretizăm gândurile și conceptele, ele ne definesc prioritățile, concretizează ideile și opiniile și ne exprimă viziunea asupra lumii și intențiile. Cuvintele au putere; ca să fiu mai specific, cuvintele tale au putere. Putem folosi modele de vorbire pentru a ne ajuta să comunicăm cu alte persoane în mod conștient mai chibzuit sau putem fi nepăsători și să creăm cu vorbele noastre probleme - pentru noi și pentru alții.

Când Buddha a vorbit despre Cuvânt sau discursul impecabil, s-a referit la discursul care reflectă înțelepciunea interioară, viziunea clară. Cuvintele articulate fără vicleșug, fără alte ascunzișuri - n-ar fi minunat să fim în măsură să vorbim cu claritate și simplitate, tot timpul? Nu au existat momente în viața ta când ai fost atât de sigur și de clar în cuvintele tale, ca ale lui Iisus, pline de adevăr și bun simț?

Acestea sunt momentele prețioase, minute sau ore în care fiecare dintre noi este capabil să spună adevărul său, sincer și fără teamă. Dar aceste lucruri sunt greu de susținut. S-ar putea descoperi de fiecare dată că este dificil să fii clar și deschis în tot ceea ce spui și că putem compromite și acoperi adevărul. În loc să spunem ceea ce știm că este adevărat, spunem de exemplu lucruri pe care alții vor să le audă. Sau spunem lucruri pe care noi vrem să le auzim - și credem.

Când nu vrem să părem slabi sau vulnerabili, spunem lucruri care ne fac să arătăm puternici. Când nu dorim ca alții să creadă că am pierdut controlul, folosim cuvinte pentru a controla ceea ce fac alții.

Toate acestea servesc doar pentru a creea o persoană falsă care ne lasă un sentiment incomplet și înstrăinat de la sinele nostru autentic. Nu folosești cuvinte mari care să te țină la distanță de alții și să-ți protejezi adevăratele sentimente? N-ai spus niciodată că te simți “bine”, chiar dacă erai deprimat și trist? Noi nu folosim de obicei cuvintele din inimă și apoi ne așteptăm ca alții să fie cititori ai minții. Uneori ne spunem chiar nouă prostii: “eu nu mănânc atât de multe dulciuri” spunem când ajungem din nou la punga cu fursecuri. “Nu contează prea mult”, ne liniștim noi, chiar și atunci când știm că, de fapt, contează foarte mult.

Toată lumea spune că o comunicare și o înțelegere reciprocă sunt esența unei relații bune. Și nicăieri, subtilitățile unui discurs sincer nu sunt mai aparente decât în relațiile noastre personale. Cu toate acestea, oricât de mult ne-am dori să ne exprimăm autentic prin cuvinte care să ne reflecte dragostea, căldura și deschiderea, nu reușim întotdeauna să o facem. Așteptările pe care le avem ne stau în cale și ne distorsionează imaginea; dorințele, temerile, iluziile și proiecțiile noastre fac la fel. De aceea, noi toți, trebuie să ne oprim în mod regulat și să înțelegem dacă ne îndreptăm sau nu în direcția onestității.

Să aducem Cuvântul în relațiile noastre încercând mereu să fim onești, renunțând la sistemele noastre de apărare și fiind sinceri și deschiși în privința a cine suntem și cum ne simțim.

Cuvântul drept ne amintește să ne abținem de la a provoca probleme cu vorba jignitoare sau inutilă. Ați avut vreodată experiența de a spune ceva și de a regreta mai târziu?

Poate ceva sarcastic care credeți că e amuzant? Cu toții am avut. Când am început să predau, mi-am dat repede seama că dacă aș fi făcut o glumă pe care o credeam ironică, un suflet sensibil de elev ar fi putut ajunge să se simtă rănit, ridiculizat, expus sau trădat. Ce ispită este uneori să ridiculizăm sau să arătăm cât de amuzanți și inteligenți putem fi cu limba noastră ascuțită și spiritul caustic. Cuvintele jignitoare consolidează o alienare personală și o vedere dualistă. Calomnia împrăștie discordie, discursul blând și sensibil poate aduce pace și reconciliere.

ERZSEBET RETEGAN

Lasă un comentariu