IGIENIZAREA GRĂDINII DE LÂNGĂ CASĂ

Distribuie pe:

Recoltele bogate și sigure în grădina de lângă casă depind, în foarte mare măsură, și de lucrările de igienizare efectuate în această perioadă. În prima fază se vor începe tăierile la pomii fructiferi. Această lucrare este importantă pentru sănătatea acestora și îmbunătățește semnificativ calitatea recoltei. Tăierile pot fi de mai multe feluri: de rodire, fructificare, formare și îngrijire. După căderea frunzelor, din luna octombrie, pot demara aceste lucrări și pot continua în toată perioada de repaus, până la umflarea mugurilor și reintrarea în vegetație, fiind diferențiate în funcție de plantație, vârsta și specia pomicolă. De exemplu, mărul necesită tăieri în fiecare an, deoarece tăierile efectuate o dată la 2-3 ani nu asigură producții mari și susținute. Cireșul este pomul cu cele mai puține intervenții. La cireșii bătrâni se fac intervenții în reducerea semischeletului, tăieri de limitarea coroanei, de îndepărtarea ramurilor rupte. Caisul reacționează favorabil la tăierile efectuate rațional, fiind pretențios la lumină, în mod normal recomandându-se o coroană globuloasă.

O atenție deosebită trebuie acordată eliminării fructelor mumificate rămase în pomi, fiind purtătoare de boli și dăunători, care pot provoca pierderi calitative și cantitative mari la recoltele viitoare.

Având în vedere faptul că în județul Mureș, în fiecare gospodărie există pomi fructiferi, mureșenii fiind renumiți pentru pasiunea față de pomicultură, este recomandabil, dacă timpul nu vă permite să efectuați lucrările de întreținere, să apelați la lucrători calificați în acest domeniu. Categoric, tăierile la pomii fructiferi nu se realizează de către necunoscători, “după ureche”. Sunt bine de știut următoarele reguli: Nu se fac stropiri cu substanțe cuprice înainte de executarea tăierilor. Dacă toaletarea nu este făcută corespunzător, rodul are de suferit. Numeroși cetățeni sunt nemulțumiți de faptul că după 4-5 ani, pomul sădit în curtea casei sau în grădină nu rodește. Tăierea în exces reprezintă una dintre cele mai grave și frecvente greșeli. Chiar dacă scoarța pomului pare afectată, nu o îndepărtați. Se regenerează foarte greu și fără acest scut, pomul este mult mai predispus bolilor.

Pe vremuri, în Târgu-Mureș exista o Stațiune de Cercetări și Producție în Pomicultură, unde cercetători științifici și specialiști în producție acordau consultații gratuite și demonstrații practice. Fiind distrusă cu elan revoluționar, la ora actuală, informații utile se pot obține de la Unitatea Fitosanitară Târgu-Mureș, director dr. ing. Marian Pogăcean, de la cea mai renumită livadă din județul Mureș, S.C. Heliantus SRL Reghin - administrator ing. Vasile Hangan. Nu în ultimul rând, dr. ing. Mihai Tomșa, pensionar, proprietarul unei livezi școală, cu scop de cercetare și producție, în satul Râpa, manifestă bunăvoință și își face timp pentru consultații de specialitate. Domnia sa, la o frumoasă vârstă, este considerat ctitorul pomiculturii moderne din județul Mureș și din Transilvania, fiind și la ora actuală foarte activ.

VASILE BOTA

Lasă un comentariu