OAMENII DEVIN SADICI DIN... PLICTISEALĂ

Distribuie pe:

Cercetătorii danezi de la Universitatea Aarhus, citați de descopera.ro, susțin că sentimentul de plictiseală poate fi un factor important care declanșează comportamentul sadic.

“Cercetări anterioare au arătat că un număr mare de oameni se angajează în comportamente sadice (de la insultarea altora, la batjocură, hărțuire sau abuz fizic), existând o lungă listă de moduri de a răni alte persoane.

În prima noastră analiză, am dorit să aflăm mai multe despre comportamentul sadic, incluzând câteva întrebări despre plictiseală, iar oamenii au recunoscut că i-au rănit intenționat pe alții mai des atunci când se plictiseau.

Pentru a doua analiză, am folosit un studiu care a implicat oameni din armată care îi răneau intenționat pe colegii lor și am descoperit încă o dată că plictiseala părea să joace un rol important.

În a treia cercetare, am implicat analizarea comportamentului online agresiv al oamenilor, iar participanții au răspuns că fac acest lucru mai des când se plictisesc. În cel de-al patrulea studiu, ne-am îndreptat atenția înspre adulții care abuzau copii, fie verbal, fie fizic, și am descoperit încă o dată că plictiseala este un factor decisiv.

Pentru că primele patru studii s-au bazat toate pe scenarii de autoraportare, am analizat și alte experimente și rezultatele lor. În primul, voluntarii au fost rugați să vizioneze niște videoclipuri, dintre care unele erau mai plictisitoare decât altele. În timp ce priveau, voluntarilor li s-a permis să pună niște viermi într-o râșniță de cafea ca o modalitate de a-și atenua plictiseala (voluntarii au fost păcăliți, niciun vierme nu a fost efectiv rănit). Așa am descoperit că cea mai mare parte din măcinarea viermilor a fost făcută de cei care urmăreau videoclipurile cele mai plictisitoare.

În alte două experimente, voluntarilor online li s-a permis să decidă dacă să ofere mai mulți bani unui alt participant sau să reducă din suma lor. În ambele studii, cei care se simțeau mai plictisiți au redus sumele celorlalți.

Astfel, am concluzionat că plictiseala joacă un rol important în comportamentul sadic și că este legat de încercările de a atenua sentimentele negative asociate cu plictiseala (apatie, anxietate, melancolie, inactivitate, scopuri și aspirații false, nefericire sau incapacitatea de a se bucura de viață)”, explică oamenii de știință danezi. (L.P.)

Lasă un comentariu