ELITE ALE ȘCOLII MUREȘENE

Distribuie pe:

IMPRESII DESPRE CONCURSUL DE CREAȚIE

Când ne-a anunțat despre Concursul de creație “Scrisori către Moș Crăciun”, doamna învățătoare m-a încurajat să particip. La început nu am fost foarte tentată, deoarece mă gândeam că nu prea știu ce să îi cer moșului, fiindcă am decis ca anul acesta să îl las pe el să decidă, pentru a avea o surpriză în Seara de Crăciun.

După o discuție cu mama, care mi-a spus că scopul scrisorilor către Moș Crăciun nu e neapărat acela de a cere ceva, mi-a venit o idee. Atunci m-am decis să particip la concurs cu o scrisoare mai specială, de mul-țumire. În primul rând, i-am mulțumit moșului pentru faptul că îmi citește scrisorile an de an și pentru toate cadourile minunate pe care mi le-a lăsat sub brad. I-am povestit că anul trecut am fost cam dezamăgită fiindcă în scrisoare îi cerusem un cățel, dar nu l-am găsit sub brad, așa că am avut îndoieli dacă a primit sau nu scrisoarea mea, sau dacă magia lui e adevărată. Însă, după două săptămâni, s-a ivit ocazia să adopt un cățel și atunci mi-am dat seama că magia lui nu funcționează așa cum îmi imaginam și mi-am dat seama că acesta a fost modul lui de a-mi îndeplini dorința din scrisoare.

Apoi i-am urat multă sănătate, acum, în contextul pandemiei, și i-am explicat că nu am nevoie de un cadou anume, deoarece aș dori să învăț să mă bucur de ceea ce am, de familia mea, de colegii și prietenii mei, dar și de cățelul meu, primit anul trecut, pe nume Lucky. L-am rugat, totuși, să îi aducă surioarei mele ceea ce își dorește fiindcă ea încă e mică și are mare încredere în el.

Când am scris scrisoarea nu știam dacă voi câștiga și am așteptat desemnarea câștigătorilor. Am avut o surpriză minunată când doamna învățătoare a anunțat numele câștigătorilor și am aflat că am luat Premiul II. M-am bucurat foarte mult. Am simțit că a meritat să încerc. Dacă se va mai organiza un astfel de concurs, mi-ar plăcea să particip.

SIMION SOPHIA MARIA, clasa a III-a, Colegiul Național “Unirea” din Târgu-Mureș

PRIMUL MEU CAMPIONAT EUROPEAN

În Serbia, Novi Sad, s-a organizat, la sfârșitul anului trecut, Campionatul european de șah rapid și blitz pentru juniori. A fost un concurs cu un număr mare de participanți, peste 450, din țări precum Rusia, Belarus, Ucraina, Serbia, Austria, Cehia, Polonia, Ungaria, Slovacia, Grecia etc. România a fost reprezentată de 19 participanți.

Când am intrat în sala impresionantă, plină cu copii și părinți, m-au năpădit emoțiile, pe care cu greu le-am stăpânit.

În cele 9 partide de șah rapid am jucat cu fetițe de vârsta mea din diferite țări (Serbia, Belarus, Bosnia- Herțegovina). Au fost partide dificile, dar am încercat să-mi dau toata silința să le câștig, cu toate emoțiile și stresul acumulate.

Un rezultat bun l-am obținut la dezlegări, obținând 30 de puncte, la egalitate cu locul 3, timpul fiind în defavoarea mea cu câteva minute.

Ultimele două zile au fost de blitz. Acest tip de joc nu este punctul meu forte deoarece încă sunt în stadiul de a-mi dezvolta jocul clasic. A fost interesant deoarece s-au jucat runde duble și atunci, la unele runde pierdute am putut să îmi iau revanșa.

Punctele acumulate la acest tip de joc mi-au dat șansa să joc la prima masă cu cea mai bună jucătoare.

A fost un campionat greu, dar a fost o experiență frumoasă pentru primul meu campionat european!

Fiecare joc mă învață ceva și fiecare sentiment trăit la concurs mă face mai puternică!

Mă bucur că șahul îmi oferă astfel de experiențe, trăiri, oameni minunați pe care îi întâlnesc.

Mulțumesc părinților că mă susțin și sunt alături de mine, Claudiei Sofronie pentru orele de antrenament și că mă îndrumă să joc partide din ce în ce mai bune, domnului profesor de la club, Baratosi Iosif, dar și doamnei învățătoare Andreea Stoica pentru înțelegere, încurajare și susținere!

Îmi doresc ca anul 2022 să îmi aducă rezultate și mai bune, propunându-mi ca anul acesta să fiu pe podium la campionatele naționale!

POP MARIA OLIVIA, elevă în clasa a III-a, Colegiul Național ,,Unirea” din Târgu-Mureș

DESPRE BUCURIA COPIILOR LA VEDEREA FULGILOR DE NEA

Mă numesc Rațiu Daria Elena, sunt elevă în clasa a III-a la Colegiul Național “Unirea” din Târgu-Mureș și am 10 ani. Am fost foarte încântată să particip la concursul de creație “Scrisori către Moș Crăciun”, organizat de Liga Scriitorilor Români - Filiala Mureș, unde am luat locul III la secția Literatură.

Mie îmi place iarna foarte mult și de aceea am ales să scriu o poezie despre atmosfera iernii și venirea Moșului. Magia Crăciunului mi-a dat inspirația pentru compunere. Poezia mea se intitulează “Bucuria Crăciunului”. În poezie am vrut să exprim bucuria copiilor la vederea primilor fulgi de nea și obiceiurile oamenilor de la sat. Este pentru prima dată când particip la un concurs de creație. Această experiență a meritat din plin și aștept să o mai repet!

,,POEZIA ESTE UN MOD INTERESANT DE A TE JUCA CU CUVINTELE”

La sugestia mamei mele și a doamnei învățătoare, am început să mă gândesc la înscrierea la concursul “Scrisori către Moș Crăciun”. Eu și surioara mea îi scriem Moșului scrisori în fiecare an. De obicei le și decorăm cu carioci colorate, așa le ia Moșul mai repede. Le lăsăm în geamul camerei noastre, iar Moșul vine să le ia în timpul nopții.

M-am gândit mult ce îmi doresc anul acesta de Crăciun. Nu a fost greu, pentru că e ceva ce îmi doresc de mult: un cățeluș. Am vrut să scriu scrisoarea într-un mod deosebit și unic. Am fost inspirată de a scrie o poezie de la bunicul meu, Nicolae Băciuț, care este poet. Așadar, am scris un text în versuri, adică o poezie. Poezia este un mod interesant de a te juca cu cuvintele. O scrisoare în versuri mi s-a părut mai interesantă decât una obișnuită și am vrut să îmi pun creativitatea la încercare. Odată ce am început să scriu, mi s-a părut tot mai interesant să găsesc rime și cuvinte potrivite. A fost o experiență deosebit de distractivă!

După ce mama a trimis scrisoarea la concurs, am avut mari emoții! Când au sosit rezultatele concursului am fost extrem de bucuroasă când am aflat că am luat locul întâi și Moșului i-a plăcut scrisoarea mea! Bucuria a fost și mai mare când am aflat că și surioara mea a luat locul întâi la desen.

A fost tare distractiv să particip la concursul “Scrisori către Moș Crăciun” și mi-am dat seama că îmi place mult să scriu poezii.

CARINA BĂCIUȚ, elevă în clasa a III-a, Colegiul Național ,,Unirea”, Târgu-Mureș

,,DIN ÎNFRÂNGERI ÎNVĂȚĂM MAI MULT DECÂT DIN VICTORII!”

Interlocutor: Sofia Olariu Chiluț are 9 ani și este elevă în clasa a III-a la Colegiul Național Unirea din Târgu-Mureș

- Șahul rămâne pasiunea ta. Ce rezultate ai mai obținut, de la ultimul interviu?

-Pentru că pasiunea mea este șahul, în perioada dintre Crăciun și Anul Nou am participat la Campionatul European de șah Rapid, Blitz și Dezlegări în localitatea Novi Sad din Serbia. La concurs au participat 475 de jucători din 29 de țări. La categoria mea de vârstă, fete U10, am fost înscrise 32 de fete. Nu a fost ușor, iar emoțiile au fost foarte mari, poate de aceea în final m-am clasat pe locul 20 la șah Rapid, după 9 runde jucate în două zile. Experiența a fost una deosebit de frumoasă, care cred că mă va ajuta în următoarele competiții. M-am bucurat că m-am reîntâlnit cu jucători alături de care am jucat la Campionatul Uniunii Europene de Șah Clasic de la Mureck.

- Care au fost provocările competiției?

- Am fost înscrisă pentru prima dată la un concurs, în afara țării, de Dezlegări. Am aflat în sală la ședința tehnică, înainte de start, că va trebui să notez soluțiile în limba rusă, sârbă sau engleză. Am ales să notez în limba engleză. Și de această dată emoțiile au fost foarte mari. O nouă situație pe care a trebuit să o gestionez.

La final am discutat cu mama mea ce am învățat din această experiență. Am învățat că trebuie să fiu mai curajoasă, să am încredere în mine, să mă antrenez mai mult pentru următoarele competiții. Doar așa voi putea să îmi ating obiectivele stabilite.

După acest concurs, mi-am amintit de ceea ce ne spunea un preot organizator al unui concurs în Bicaz. Din înfrângeri învățăm mai mult decât din victorii!

Mă bucur că prin participarea la acest concurs am vizitat un oraș frumos, aflat pe malul Dunării.

- Ce le recomanzi celor de vârsta ta?

- Copiilor de vârsta mea aș dori să le spun că pentru binele lor, ar trebui să renunțe la telefoane și jocuri pe calculator, să practice un sport și să simtă gustul victoriilor în sport. Sunt cele mai frumoase!

Mulțumesc profesorilor mei de șah de la Clubul Sportiv Școlar Tg. Mureș, domnul Baratosi Iosif și doamna Gal Imola, pentru că mă antrenează zi de zi, doamnei învățătoarea Stoica Andreea Teodora, pentru că mă susține și la șah, și doresc să le transmit că mă voi strădui să mă pregătesc cât mai mult pentru următoarele competiții.

LETIȚIA BOTA

Lasă un comentariu