“OMAGIUL... UNIRII"

Distribuie pe:

Motto: “Unirea e singura stare politică ce putea să asigure viitorul nostru și să ne permită a da țării organizarea ce o așteaptă de atât de mult timp". (Alexandru Ioan Cuza (1820-1873), primul domnitor al Principatelor Unite și al statului național România).

* “Este timpul să ne întindem mâna unul altuia și să conlucrăm împreună cu toate puterile noastre unite pentru regenerarea patriei noastre comune" (Adresa Comitetului Central al Unirii, 1858, martie 23, documente, IV, 104).

***

* “Uniți-vă cu poporul toți, preoți, nobili, cetățeni, ostași, învățați și vă consultați cu un cuget asupra mijloacelor reînvierii naționale, pentru că toți sunteți fii ai aceleiași mame și cauza este comună" (Constantin Bodea (1891-sec. XX), preot, profesor, deputat în Marea Adunare de la Alba-Iulia).

***

* “Istoria românilor ne arată că Unirea a fost totdeauna țelul cel mai dorit al lor. Ori de câte ori viitorul a surâs României, fiii ei nu au lipsit de a aspira către Unire". (Ion Ghica (1817-1897), scriitor, economist, om politic român).

***

* “Unimea națională este singurul principiu de viață, singurul principiu de mântuire pentru noi. Aceasta este credința politică a părinților noștri în luptele lor eroice. Bărbații noștri cei mari, care întrupară în sine individualitatea și cugetarea poporului spre a o manifesta lumii, trăiră, se luptară și pieriră martiri pentru această credință" (Nicolae Bălcescu (1819-1852), istoric, scriitor, revoluționar român. Alături de fratele mai mic, Barbu, a participat la Revoluția de la 1848. Prin capodopera “Românii sub Mihai Voievod Viteazul", Bălcescu l-a impus în canonul național pe voievodul Mihai Viteazul).

***

* “ Hai să dăm mână cu mână/ Cei cu inima română.// Să-nvârtim hora frăției/ pe pământul României.// Unde-i unul nu-i putere/ La nevoi și la durere;/ Unde-s doi, puterea crește/ Și dușmanul nu sporește" (Vasile Alecsandri (1821-1890), poet, dramaturg, om politic, prozator).

***

* “Politicienilor români - Trista experiență a dovedit că o unitate culturală fără o unitate politică nu are nicio chezășie. Pentru păstrarea unității culturale ni se impune Unitatea politică". (Manifestul Ligii pentru unitatea politică a tuturor românilor - 14 decembrie 1914).

***

* “Unirea este singura temelie statornică a edificiului viitorului nostru; fără dânsa, ce se va clădi va fi clădit pe nisip" (Dumitru Brătianu (1818-1892), diplomat, om politic, ministru în diferite guverne, prim ministru, fratele lui Ion. C. Brătianu).

***

* “Moldova, Transilvania, Muntenia nu există pe fața pământului; există o singură ROMÂNIE; există un singur corp și un singur corp și un singur suflet, în care toți nervii și toate suspinele vibrează unul către altul" (Bogdan Petriceicu Hașdeu (1838-1907), scriitor, filolog, pionier în diferite ramuri ale filologiei și istoriei românești).

***

* “Numai armonia va da nației noastre puteri și numai purei largi vor aduce între noi adevărat Unire națională, armonia fiind numai acolo unde este dreptate, unde este egalitate" (Mihai Kogălniceanu (1817-1871), om politic de orientare liberală, avocat, istoric, publicist, prim-ministru).

P.S. Iisus Hristos, Domnul nostru, a zis: “Orice împărăție care se dezbină în sine se pustiește; orice cetate sau casă care se dezbină NU va dăinui" (Matei cap. 12, vers. 25). Să luăm aminte!

PĂRINTELE ILIE

Lasă un comentariu